Търси се кой да събори незаконна къща в "летния сарай" на Доган

Търси се кой да събори незаконна къща в "летния сарай" на Доган

В навечерието на предстоящите избори за президент и парламент областният управител на Бургас пусна обществена поръчка за събарянето на две незаконни постройки в т.нар. "летен сарай" на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в парк "Росенец".

Става въпрос за събаряне на незаконна триетажна масивна сграда и будката за охрана, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Обявяването на обществената поръчка стана възможно, след като правителството отпусна 68 200 лв. за събаряне на двете незаконни постройки.

Община Бургас установи общо 5 незаконни постройки около лятната резиденция на Доган, която единствено е законна. За останалите три обаче решението за събарянето им се обжалва, като делата все още не са приключили и по тази причина актовете не са влезли в сила, се казва в отговора на община Бургас до Mediapool.

"Областната управа в Бургас спазва законовоустановените процедури. Не се фиксирам върху конкретни лица и имена, а върху спазването на закона и опазването на държавната собственост", казва областният управител Мария Нейкова в съобщение, разпространено от пресслужбата ѝ.

Обществената поръчка е за 68 160 лв. с ДДС

Обществената поръчка е разделена на две обособени позиции. Едната е за събарянето на 3-етажната масивна сграда на брега на морето с прогнозна цена от 54 135 лв. без ДДС. Другата е за премахването на будката на охраната с прогнозна стойност от 960 лв. без ДДС.

Изискванията към кандидатите са да имат опит, да са регистрирани в професионалния регистър на Камарата на строителите, както и да разполагат с необходимата техника.

Поръчката трябва да бъде изпълнена най-много за 30 дни.

Срокът за подаване на офертите е 1 ноември, а на следващия ден в 13:30 часа ще бъдат отворени предложенията.

Който даде най-ниска цена, той ще спечели поръчката, предвиждат тръжните изисквания.

Очаква се дори да се стигне до избор на изпълнител за събарянето на незаконните постройки, процедурата да бъде оспорена.

Още незаконни строежи в парк "Росенец"

Освен тези незаконни обекти на територята на парк "Росенец" има още, но за тях не са влезли в сила заповедите за премахването им.

Другите незаконни постройки около "летния сарай" на Доган са за 2 двуетажни сгради и оранжерия.

Заповед за премахване има и на 2-етажна сграда в поземлен имот с идентификатор 07079.831.94 по кадарстралната карта на Бургас. Срещу нея има подадена жалба от "Стрейтлайн" - компанията, която официално се води собственик на лятната резиденция на Доган заедно с "Хермес Солар". Тя е собственост на кипърската офшорка "Трокси Трейдинг Лимитид", а неин управител е арх. Калин Тихолов.

Другата незаконна постройка е оранжерията. Заповедта за нейното премахване се оспорва от "Хермес Солар". На първа инстанция Административния съд в Бургас е отхвърлил жалбата с решение на 21 април 2021 г., но "Херлмес Солар" са обгжлавали през Върховния административен съд и делото все още не е приключило.

Третият незаконен обект, чието премахване се оспорва е двуетажна масивна сграда. "Хермес Солар" са възразили относно категорията на строежа и по тази причина преписката е изпратена по компетентност на ДНСК, предвид по-високата категория на строежа, посочват от община Бургас.

Освен това специално сформирана комисия от експерти на Областната администрация в Бургас е обходила всички държавни имоти в парк "Росенец" и е установила още нарушения.

Става дума за четири имота - държавна собственост, върху които са построени и разположени бунгала, фургони, каравани, помощни постройки, дървени тераси и съоръжения, стълби на хотелски комплекси и портали, част от които възпрепятстват достъпа до държавните имоти, се посочва в съобщението на областния управител до медиите.

За всички констатирани нарушения Областна администрация - Бургас в най-кратки срокове ще уведоми община Бургас за да предприеме мерки на основание чл.195 от Закона за устройство на територията.

Експертите на Областната администрация Бургас продължават проверките за състоянието на държавните имоти. Ще се подхожда безкомпромисно спрямо нарушителите съгласно разписаните законови разпоредби, се казва в съобщението на областния управител.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?