Търси се компромисен вариант за отпадане избора на екип в болниците

Пациенти предлагат с по-висок максимален осигурителен доход и награди да се повишат приходите от вноски

Търси се компромисен вариант за отпадане избора на екип в болниците

При премахването на избора на екип ще се търси компромисен вариант, така че пациентите да запазят правото да си избират лекар, а в същото време лекарите да получават заплащане, ако им се налага да се отзовават по всяко време. Това стана ясно в понеделник след среща на здравния министър Десислава Атанасова с пациентски организации.

“Пациентските организации подкрепят моята идея за отпадането на таксата за придружител, както и за избора на екип. Но коментирахме, че трябва да намерим удачен вариант, в който все пак пациентът да има право да избира своя лекуващ лекар, както и за достатъчно и достойно заплащане за труда на тези лекари, които денонощно биха се отзовали на пациентите“, заяви Атанасова.

Още преди да заеме министерския пост тя се обяви против избора на екип и обеща да го премахне. Сега обаче става ясно, че се търси компромисен и по-мек вариант.

Атанасова и представителите на пациентските организации са обсъдили и различни идеи за намаляване броя на здравнонеосигурените хора у нас.

Владимир Томов, председател на Конфедерация “Защита на здравето“ предложи да се вдигне тавана на максималния осигурителен доход, който в момента е 2 000 лева. По думите му хората трябва да могат да се осигуряват и на 5 000 лева, с което ще се повишат приходите в системата. Вдигането на максималния осигурителен доход се предлага отдавна от социалните партньори на правителството и за последно бе на дневен ред при обсъждането на последните пенсионни промени, но мярката не бе възприета. Причината това да не се случва е, че моментално ще се повишат и разходите на обществените фондове за пенсии, обезщетения и други плащания, свързани с осигурителния доход.

Според Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация трябва да се мисли и за насърчителни мерки, включително чрез нестандартни подходи. “Има начини и е редно да се мисли в две направления – от една страна гражданите да бъдат информирани какви са ползите от плащането на здравните осигуровки и какво получават срещу това. В момента малко хора знаят какво получават срещу 8-те процента здравна вноска. Аз лично смятам, че трябва не само санкции да има за некоректните, но да има и стимули за коректните. Това е практика в много здравноосигурителни фондове по цял свят. Има начини за специални стимули – под формата на награди, игри и др. Говорим включително за нестандартни подходи“, каза Хасърджиев.

Иначе пациентските организации са склонни да подкрепят законодателни промени със санкции за онези, които не си плащат здравните вноски.

Пациентите отново са поставили пред министъра за обсъждане идеята специален фонд да изплаща обезщетения на пострадали от лекарски грешки.

“Аз подкрепям създаването на такъв фонд, но да се дефинира кой ще внася тези средства в него. Абсолютно против съм държавата да внася средства в него. Т. е. този фонд трябва да бъде гарантиран чрез застраховките професионална отговорност на лекарите“, коментира от своя страна Атанасова.

В следващите дни ще се обмисля как да се оптимизира дейността на Изпълнителна агенция “Медицински одит” и какви експерти да се привлекат към нея, обяви още Атанасова. Тя посочи, че ще назначи нов директор на мястото на отстранената от бившия министър Златица Петрова, но не пожела да посочи име.

“За дейността и правомощията на агенцията сме говорили много. Преди месеци се беше появила идея това да стане специализирана институция, независима агенция, която в своите функции да съчетае и една предварителна проверка за това дали даден случай се отнася до лекарска грешка или нещастно стечение и медицински инцидент. Тогава се водиха разговори включително с Върховна касационна прокуратура (ВКП). Имаше изготвен договор за сътрудничество, но министър Константинов се отказа от това сътрудничество. Не ми е казал защо. Аз от ВКП разбрах за тези разговори между здравното министерство и прокуратурата. В момента можем да обмислим как да се оптимизира дейността на тази агенция, какви експерти да привлечем, защото това трябва да е един орган, който да е натоварен с обществено доверие и на неговата експертиза хората да вярват“, каза Атанасова.

Споделяне

Още по темата

Още от България