Търси се митнически шеф - нов, морален и от кариерата

Докато чака да го сменят, Ваньо Танов излезе в болнични

Търси се митнически шеф - нов, морален и от кариерата

Управляващите очевидно са затруднени да намерят подходящ нов директор на Агенция "Митници", което вече доведе до спекулации, че задържат наследения от ГЕРБ Ваньо Танов, за да не засегнат нечии интереси. След скандалите около други ключови назначения, премиерът Орешарски държи това да е безукорно, коментираха депутати от мнозинството пред Mediapool. Личността на новия митнически шеф не трябва да предизвиква обществено недоволство или нежелателно завиране на носа на граждански организации в биографията му, уточниха те. Едновременно с това трябва да се ползва с политическо доверие.

"Още преди седмици Ваньо Танов ми каза, че е готов и иска да се оттегли", каза в понеделник на брифинг министърът на финансите Петър Чобанов. Тогава Танов поискал да бъде освободен от 1 юли, защото преди това имал важна среща с шефове на митническите администрации на ЕС в Брюксел.

"Г-н Танов се разболя, в болница е, и затова не може да бъде освободен. Временно на неговата длъжност бе сложен единственият му заместник - Борислав Борисов", обясни Чобанов.

След като оздравее, Танов ще бъде освободен и за мястото му ще се проведе конкурс, каза още министърът. Той очерта какъв човек се търси - "нов, морален и от кариерата".

Обясненията звучат доста неубедително, при положение, че митниците са невралгичен ресор за всяко правителство, а сегашните управляващи твърдят, че дупката в бюджета е между 1 и 2 млрд. лв. и смятат да повишат събираемостта на приходите, да запушат пробойните, както и контрабандните канали, за които проглушиха ушите на всички преди изборите.

Според повечето предположения БСП и ДПС не могат да се спазарят за нов митнически директор на мястото на Танов.

От ДПС казаха неофициално пред Mediapool, че нямат никакви претенции към поста. "Орешарски ясно ни е посочил, че извън зам.-министрите, които са политически назначения, в тази сфера никой няма да му се меси", казаха от движението.

Според някои източници ДПС са изолирани от този пазарлък, който се водел между БСП и ГЕРБ и по-точно между икономически кръгове, близки и на двете партии.

БСП уж искаше бързо нов митнически шеф, за да се вдигнат приходите

Смяната на Танов се считаше за приоритетна, защото още като депутат от опозицията, а сега и като премиер, Пламен Орешарски не спря да обяснява колко е лоша събираемостта на приходите от Агенция "Митници". А за да се изпълнят обещаните допълнителни социални плащания, трябват повече пари в хазната.

В многократни анализи на граждански организации като Центъра за изследване на демокрацията и Българска легия "Антимафия" по време на управлението на ГЕРБ контрабандата на акцизни стоки е достигнала небивали размери, като от хазната са отклонявани годишно около 1 млрд. лв. от акцизи. И официалните данни на Агенция "Митници" показват, че ако през 2008 г. реално са били обмитени около 22 млрд. къса цигари, от 2009 г. до днес годишно са обмитявани около 11.5 млрд. къса. Няма данни тютюнопушенето да е спаднало толкова драстично, че консумацията на цигари да е намаляла почти наполовина.

Или грубо сметнато - контрабандата е около 45% при контрабанда около 30% при тройната коалиция.

Същото е положението при другите акцизни стоки - горивата и алкохола.

Или както в понеделник повтори финансовият министър Чобанов, очертаващото се неизпълнение на приходите на митниците от заложения план е около 450 млн. лв., без да се брои отклоняването на акцизи и ДДС от контрабандата.

Кой може да наследи Ваньо Танов

Ваньо Танов бе външен за системата на митниците, той дойде от МВР, където известно време шеф на ГДБОП. Според някои той е нанесъл вреди именно защото бил външен и не разбирал спецификата на митническата работа, а според други именно това е силната му страна – че не част от градени с години порочни схеми.

Той беше в конфликт с бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов, но се ползваше с подкрепата на прекия си началник – вицепримера и финансов министър Симеон Дянков. Между Цветанов, от една страна, и Дянков и Танов, от друга, нерядко прехвърчаха искри, а бившият премиер Бойко Борисов така и не взе страна, настоявайки, че иска министрите му "да се мразят, да са скарани, за да е сигурно, че никой, никъде, от тях не може да покровителства нищо".

Митниците и МВР бяха толкова добре скарани и си нямаха доверие, че нерядко едните сюрпризираха другите с някой удар срещу контрабандата, по който би трябвало да работят съвместно.

Няма обаче доказателства, че никой нищо не е покровителствал. Най-яркото доказателство за обратното е самият Бойко Борисов и прословутият запис, в който той нарежда на шефа на митниците да спре операция в пивоварната "Леденика" на бизнесмена Михаил Михов, защото "поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата".

Самият Танов не криеше, че върху него се упражнява непрекъснат натиск. Той влезе в тежък конфликт с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев, когато се опита да отнеме лиценза на "Лукойл Нефтохим" за данъчен склад, защото компанията не изпълни в срок наредбата за монтиране на измервателни уреди на тръбопроводите и инсталациите си.

Не без натиск "отгоре" лицензът бе върнат, а "Лукойл отложи с месеци монтирането на уредите.

Ако се търси нов-стар човек от кариерата в митниците, полето е стеснено. Всеки от предишните митнически шефове си отиваше след скандал и разкрития за чадър над схеми за измами, но и без последствия. Така беше с Христо Кулишев или Асен Асенов, който се считаше за близък до НДСВ, но всъщност удобен и за БСП по време на тройната коалиция.

За несполучливото назначение за кратко на Емил Димитров - Ревизоро - дори не се коментира. Той направи толкова хаотични движения в митниците за кратко, че бе бързо махнат, за да стане почти постоянен "анализатор на митническите далавери" в медиите.

Според анализатори е възможно тихомълком сегашният временен шеф Борислав Борисов да стане титуляр, ако не се намери подходящ човек, който да издържи конкурса. Така стана с шефа на НАП, след като Красимир Стефанов стана депутат от ГЕРБ. Временният шеф стана постоянен тихомълком, без шум, встрани от прожекторите и без спорове.

Борислав Борисов е от системата, отговаряше досега за акцизния режим. Той знае как митниците да работят безконфликтно с властта отгоре, твърдят не без ирония работещи в системата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес