Търси се нов изпълнител за сградата на НАП на бул. "Цариградско шосе"

Търси се нов изпълнител за сградата на НАП на бул. "Цариградско шосе"

За отдавна занемарената и вече порутена сграда на столичния бул. "Цариградско шосе", в която трябваше да се помещава администрацията на Националната агенция за приходите (НАП), се търси нов изпълнител, който да довърши строителството ѝ. Това обяви в петък на брифинг зам.-директорът на НАП Гавраил Забуртов, който е и председател на тръжната комисия по изграждането на обекта. Той посочи, че е взето решение за прекратяване на процедурата за избор на изпълнител на възстановителните и довършителни работи.

Сградата е високото тяло на ИПК "Родина", която "краси" със сините си изтърбушени прозорци централната магистрала, влизаща в София. Тя бе построена в последните години преди промените с идеята да приюти всички партийни периодични издания, начело с официоза "работническо дело". През годините бяха правени многократни опити тя се приватизира, но кандидати не се намериха поради спецификата ѝ и неудобния пътен подход до нея. В това време цялото сградно оборудване бе потрошено и окрадено, като се поведоха спорове дали няма да е по-целесъобразно разрушаването ѝ и издигането на нова постройка.

Комисията е стигнала до решението, след като и най-ниската оферта на фирмите-кандидатки е надвишавала с около 20 млн. евро предвидения от НАП лимит на разходите за строителство на сградата, обясни Забуртов.

Определеният още през 2003 г. бюджет за изграждането на сградата е в рамките на 30 млн. евро. През юни 2003 г. бе сключено и заемно споразумение със Световната банка на обща стойност 31.9 млн. евро, посочи Венелин Петров от НАП.

От парите 6.5 млн. евро са заем при преференциални условия за строителството на сградата. Сега тези средства ще останат неусвоени, а останалата част от заема от Световната банка е използвана, посочиха още от НАП, без да уточнят за какво.

Забуртов каза, че решението за прекратяване на процедурата е взето със съгласието на Световната банка.

Предстои да бъде обявена нова процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП) като този път всички средства за строителството на сградата ще трябва да бъдат дадени от националния бюджет.

Надяваме се, че в условията на криза при новата тръжна процедура офертите ще бъдат много по-ниски, каза Забуртов. Той информира, че в сградата ще се помещават служителите на Централното управление на НАП в София, както и служителите от офисите на териториални дирекции София и София област, и големи данъкоплатци. По план тя може да бъде населена с 2100 души.

От НАП заявиха, че новата процедура по ЗОП ще бъде започната възможно най-скоро.

Споделяне

Още от Бизнес