Търси се "нова сделка" за гръцкия дълг

Дългът на Гърция е неустойчив и изисква съществено облекчаване, смятат Ройтерс, "Уолстрийт джърнъл", "Ню Йорк таймс" и "Ханделсблат", цитирани в петък от гръцкия в. "Имерисия".

Нужна е нова сделка за гръцкия дълг, тъй като при сегашната ситуация този дълг е неустойчив и изцежда всякаква перспектива за развитие на страната, се казва в публикации най-вече на англосаксонския печат по повод на доклада на МВФ за Гърция, в който се призовава за натиск върху Берлин да промени курса.

"Гръцката програма не действа", пише в заглавие електронното издание на в. "Ню Йорк таймс". "Страната е потънала в рецесия, а правителството се е нагърбило с един голям и неустойчив дълг. Малцина са склонни да признаят публично тази реалност, тъй като това би било признание, че са сгрешили и би ги задължило да променят подхода", пише вестникът.

Във връзка с това бунтът на Бразилия, която се въздържа от гласуване в МВФ за превеждането на транша от 1,7 млрд. евро, окачествявайки като "измамно" схващането, че Гърция може да погаси дълговете си, "може да открие един значим дебат, тласкайки Комисията и ЕЦБ да преразгладат позициите си или поне да са по-искрени за последиците от техните политики", посочва "Ню Йорк таймс".

От своя страна американският в."Уолстирйт джърнъл" в уводна статия, под заглавие "МВФ и щетите от Гърция", стоварва вината върху "тройката" за прекомерно високите оптимистични прогнози и споменава за "подстрижка" не само на заемите, дадени от правителствата на еврозоната, но и на този от МВФ. Ако има ново преструктуриране на гръцкия дълг, облигациите, които държат европейските правителства, ще бъдат първи на огневата линия, отбелязва изданието.

"Гърция се нуждае от ново споразумение за дълга", смята Ройтерс.  Авторът на агенцията предлага намалението на дълга да стане с приходите от приватизацията.

За нова "подстрижка" на гръцкия дълг намеква и германският "Ханделсблат". Това, че Гърция се нуждае от нова подстрижка", не бива да ни изненадва, защото целите на нейната програма за консолидация не се реализират", цитира вестникът икономиста Кай Карлстенсен.

Същевременно управляващият директор на МВФ Кристин Лагард, цитирана от Асошиейтед прес, заяви, че фондът разчита Европа да изпълни ангажимента си и да помогне на Гърция да изпълни целите за намаляване на дълга.

Европейските партньори, членовете на еврозоната, винаги са посочвали, че биха разгледали допълнителни мерки и помощ, необходими на Гърция, за да може страната да достигне дълговия праг, който бе договорен, посочи Лагард. Все пак тя отбеляза, че предоставянето на помощ за Гърция от европейските страни зависи от изпълнението на ангажиментите, които Атина е поела с антикризисната си програма.

По думите на Лагард, за да си върне доверието на чуждестранните инвеститори, Гърция освен всичко друго трябва да направи решителни стъпки към приватизация на държавната собственост и подобряване на системата за събиране на данъци.

В началото на седмицата ръководството на МВФ одобри поредния транш за Гърция в размер на 1,72 милиарда евро. Така общият обем средства, които са отпуснати на Атина от фонда, достига 8,24 милиарда евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани