Търси се приемник на Кристин Лагард начело на МВФ

Търси се приемник на Кристин Лагард начело на МВФ

Министърът на финансите на Франция Брюно Льо Мер ще води разговорите между европейските страни за излъчване на кандидат за ръководител на Международния валутен фонд, след като французойката Кристин Лагард обяви, че подава оставка, влизаща в сила от 12 септември, предаде Франс прес, като се позова на европейски източници в кулоарите на срещата на финансовите министри от Г-7.

Министрите на финансите на четирите европейски страни от Г-7 (Великобритания, Франция, Германия и Италия) са имали неформална среща в Шантийи във Франция, за да обсъдят въпроса за приемника на Лагард, който по принцип трябва да е европеец.

Имената на няколко кандидати са били извадени на масата на преговорите, но не е бил правен избор. Министрите са натоварили Брюно Льо Мер да води неформалните разговори с всички европейски страни, за да се постигне консенсус около едно име. Целта е да има договорка по едно европейско име до края на месеца, казват източниците.

Сред споменаваните за поста са Марк Карни, управителят на Банк ъв Ингланд, който има британско, ирландско и канадско гражданство, бившият британски финансов министър Джордж Озбърн, французинът Пиер Московиси, бившият председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум и испанската министърка на икономиката Надя Калвиньо Сантамария.

По традиция МВФ се ръководи от европеец, а Световната банка от американец.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят