Търси се шеф на фонд “Земеделие“ необвързан с фермерски фирми

Търси се шеф на фонд “Земеделие“ необвързан с фермерски фирми

Новият изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие“ (ДФЗ) ще се търси между сегашните служители на ведомството, които до 18 август могат да подават документите си за участие в обявения подбор, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Във вторник вечерта очаквано бе освободена шефката на фонда Ализан Яхова, която бе посочена от лидера на партията ѝ Ахмед Доган като пример за инструмент за разпределяне на средствата във властта от ДПС. На нейно място временно бе сложен заместникът ѝ Ангел Кинанов, който през 2007 г. пое ресора селскостопански пазарни механизми от квотата на НДСВ, но оглави ДПС-листа за отминалите парламентарни избори.

Управителният съвет на фонда е определил критериите, но които трябва да отговаря бъдещият шеф на звеното, което управлява над 3 млрд. евро от еврофондовете, предвидени до 2013 г. и националните фермерски плащания. Той ще се търси сред сегашните служители, защото е необходимо да поеме веднага работата, а и това ще е “професионален, а не политически избор“, смята министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Новият изпълнителен директор трябва задължително да се ползва с доверието на службите на Европейската комисия, както и да е наясно със спецификата на генералните проблемите във фонда, докладвани към момента от ЕК и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Сред другите изисквания към бъдещия шеф са да не е свързан по абсолютно никакъв начин, включително и непряк, с бенефициенти на САПАД и програмата за развитие на селските райони, както и да владее английски език и още един от работните езици в Брюксел. Той трябва и да има опит в преговори със служители на ЕК и да познава европейската система за докладване на нередности и конфликти на интереси при управлението на еврофондовете.

“Земеделските стопани очакват от наша страна редица спешни мерки и действия, включително и решение по въпроса с изплащането на субсидиите по САПАРД. Проблем остава това, че програмата изтича в края на годината, а официално решение от страна на Европейската Комисия за разблокиране на спрените средства все още няма”, коментира Найденов.

Споделяне

Още по темата

Още от България