Търси се спасение за потопената от скъпите СО2 емисии държавна ТЕЦ

ТЕЦ Марица Изток 2

Финансовото положение на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" е станало толкова тежко заради рязко поскъпналите в последните месеци въглеродни емисии, че енергийният министър Теменужка Петкова е сформирала работна група, която трябва да предложи как да се стабилизира дружеството.

Експерти от ведомството, от компанията собственик на въглищната централа – "Български енергиен холдинг" (БЕХ), от самото дружество и от Агенцията за устойчиво енергийно развитие ще направят анализ на финансовото и икономическото състояние на топлоцентралата и на негова база да предложат начини за оцеляването ѝ.

Рязко повишените цени на парниковите емисии, каквито замърсяващите околната среда предприятия трябва да купуват, ако не искат да бъдат глобявани, притеснява и "Националната електрическа компания", чийто директор Петър Илиев миналата седмица посочи, че сегашната цена на тока е определена при цена на СО2 емисиите от 9 евро на тон, а вече стойността надхвърля 20 евро и до края на годината се очаква да стигне 25 евро, а до средата на следващата – 30 евро за тон.

От енергийното министерство посочиха, че след влизането в сила на европейската схема за търговия с парникови газове, за периода 2013 – 2017 г. ТЕЦ 2 е извършил разходи за въглеродни емисии на стойност над 570 млн. лв. Значителното увеличение на разходите за закупуване на емисии през последните месеци е сериозно предизвикателство пред ТЕЦ "Марица изток 2“, която е основна базова мощност в страната, и собственика ѝ БЕХ.

Затова до края на септември се очаква работната група да представи комплекс от мерки, насочени към бъдещото устойчиво функциониране на държавната въглищна централа.

Според финансовия отчет на ТЕЦ "Марица Изток 2" за първото полугодие на 2018 г. дружеството сериозно увеличава отрицателния си резултат от 37.75 млн. лв. през миналата година по това време до минус 122.38 млн. лв. Една от посочените причини за това е именно огромното поскъпване на парниковите емисии, които трябва да купува, за да може да работи при сегашните си екологични параметри. Тези разходи са скочили от 37 млн. лв. на 115 млн. лв., които са били платени от собственика БЕХ и предоставени като търговски вътрешен заем, по който сега текат лихви. Кота цяло ТЕЦ-ът дължи над 600 млн. лв. на компанията майка, а отделно има заеми за 270 млн. лв., които не може да обслужва и лихвите за просрочие ще растат.

ТЕЦ "Марица Изток 2" отчита спад в продадените количества ток с близо 10 процента и на свободния, и на регулирания пазар, но заради поскъпналите цени на електроенергията намалението на приходите е под 8 млн. лв. Централата посочва, че свободният пазар, който формира 48 на сто от приходите ѝ, ще засяга все по-съществено дружеството.

Според компанията "действащият пазарен механизъм създава условия за неравнопоставеност между отделните производители на електрическа енергия, които въпреки въвеждането на ефективен борсов пазар не могат да бъдат преодолени без промяна в общия пазарен модел и създаване на механизми за компенсиране на различните групи производители".

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?