Търси се стратегически партньор на пощите

Търси се стратегически партньор на пощите

Да се търси стратегически партньор на "Български пощи", който да помага за мениджмънта и преструктурирането на дружеството, предлага транспортният министър Данаил Папазов, съобщи БТА.

По думите му има заявен интерес от големи европейски оператори, но засега не могат да се коментират имена.

Освен това ще се търсят допълнителни дейности и партньорства. Една от идеите е сътрудничество със Спортния тотализатор и Българската банка за развитие, на които могат да се предоставят помещения в по-малките населени места.

Министерството на транспорта ще изготви оздравителна програма за дружеството, съобщи министър Папазов.

Най-големият проблем за лошото финансово състояние на "Български пощи" идва от държавната субсидия за универсалната пощенска услуга, каквато не е заложена в пълен размер в бюджета, посочи министър Папазов.

Според законна методика, утвърдена от Европейската комисия, субсидията е изчислена в размер на около 22 млн. лева. През 2012 г. обаче Комисията за регулиране на съобщенията изработва втора методика и изчислява, че субсидията е 12 млн. лв. В бюджета за тази година обаче са заложени само 2 млн. лв.

От собствени средства Министерството на транспорта е отделило още 1.5 млн. лв. за дружеството, но до края на годината ще са необходими поне още 5-6 млн. лв., каза министър Папазов.

Синдикатите в "Български пощи" са в готовност за стачни действия. На 25 септември около 3000 служители се канят да протестират пред Министерския съвет и Народното събрание. Ако до 2 октомври не бъде преведена компенсация от 10 млн.лв., на 2 октомври 2013 г. пощите в цялата страна преминават към ефективни стачни действия, обяви Георги Бочев, председател на синдикална федерация на съобщенията към КНСБ към работещите в "Български пощи".

В момента средната брутна работна заплата в Български пощи е 503 лв. От 12 000 служители в търговското дружество, 34.5% работят на намалено работно време.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?