Търси се световно име за обновяване на столичния площад "Света Неделя"

Търси се световно име за обновяване на столичния площад "Света Неделя"

Столичната община ще работи по проект за обновяване на площад "Света Неделя" като за целта ще търси голямо световно име. Това съобщи пред БНТ във вторник главният архитект на София Здравко Здравков. При изработването на проекта ще се вземе и мнението на столичани чрез социологически проучвания.

Здравков обясни, че археологическата работа в района е приключила. Той изтъкна, че тази зона има много проблеми. Трябвало да се намери вариант за показване на откритите старинии, но и да е удобно за пешеходците, както и за паркиране.

Според Здравков акцентът ще бъде върху пешеходците, а не върху автомобилите.

"Личният автомобил трябва да е най-отдолу. С по-малко паркоместа към сградите и платено паркиране около тях, ползването му ще стане скъпо и неефикасно", обясни главният архитект.

Здравков обяви, че ремонтът на улица "Граф Игнатиев" ще започне в средата на тази година и трябва да приключи около Коледа. Обновяването ще е цялостно, като освен настилките ще бъде подменена и подземната инфраструктура - водопровод, канал, кабели, която е от началото на XX в. След обновяването на улицата ще има и изисквания към цвета на фасадите на сградите, осветлението им и оформянето на магазините в партерните етажи. Ще се регламентират и местата за улична реклама.

Един от проблемите след ремонта е дали и как да продължи да съществува книжният пазар на площад "Славейков". Здравков подчерта, че сергиите, в сегашния си вид, няма как да останат. За следващата година се планира ремонт и на пресичащите "Граф Игнатиев" улици - "Шишман", "Солунска". През  2018-та ще се обновят и зоните, около площад "Александър Невски" и градинката на "Кристал".

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?