Търси се вариант за ново отписване на гръцкия дълг или за разсрочването му до 50 г.

Икономическият екип на кабинета Самарас подготвя вариант за ново "подстригване" на гръцкия дълг или за удължаване на погасителния му срок до 50 години, твърди местният сайт репортер. Най-възможният сценарий, според икономическия екип на управляващата коалиция в Атина, за подстригването на дълга е погасителният му срок да бъде удължен до 50 години, а лихвите по него да паднат до нива, валидни за  сегашното финансиране на Германия.

Изданието цитира днешна публикация на "Файненшъл таймс", в която се отбелязва, че никоя европейска политика няма да може да бъде реализирана до изборите в Германия през септември.

Очевидно е, че ще трябва да бъде съхранена илюзията, че няма да има отписване на гръцкия дълг, държан от официалния сектор. МВФ и неговият изпълнителен съвет също показват, че са склонни да изчакат до 23-24 септември, преди да бъде оказан натиск за орязване на ценните книжа, държани от европейските правителства и ЕЦБ, се казва в текста, публикуван в британския вестник.

От своя страна германският в. "Велт", цитиран от сайта, прогнозира, че действия за ново преструктуриране на гръцкия дълг се очаква да започнат след германските избори. МВФ е много ясен - ново частично отписване на гръцкия дълг е нужно в следващите две години, така че да бъде намален размерът му до 124 на сто от БВП през 2020 г.

Доколко обаче трябва да бъде това ново отписване? Според в. "Велт" облекчаването на гръцкия дълг се базира най-вече на очаквания икономически растеж през следващата година. Първоночално е възможно едно умерено ниво /0,6 на сто през 2014 г./, а след това по-бързо и по-голямо отписване /2,9 на сто през 2015 г. и 3,6 на сто през 2016 г./ В противен случай "спасяването" на Гърция отново ще излезе извън релси, смята германският вестнник.

Правителството в Атина се надява, че въпросът за ново орязване на гръцкия дълг може да придобие и официален характер по време на срещата на премиера Андонис Самарас с американския президент Барак Обама в Белия дом в четвъртък, коментира в. "Та неа". Изданието цитира  правителствени източници, които изказвали убеденост, че американският президент ще постави въпроса за гръцкия дълг на срещата със Самарас. Министър-председателят на Гърция утре следобед заминава за Вашингтон.

От своя страна Самарас няма да повдига въпроса за дълга, но силно се надява, че перспективата за ново облекчаване на гръцкия дълг ще бъде изтъкната от Барак Обама и ще придобие характера на указание спрямо Берлин, казали същите източници.

За ново отписване на гръцкия дълг призова и Международният валутен фонд (МВФ), чийто управляващ директор Кристин Лагард в края на миналата седмица заяви, че фондът разчита Европа да изпълни ангажимента си и да помогне на Гърция да изпълни целите за намаляване на дълга.

Този въпрос се поставя почти открито през последните месеци от МВФ, който до голяма степен изразява позициите на Вашингтон, въпреки категоричиния отказ на германското правителство да се задейства в тази посока, смята гръцкият вестник.

В интервю за него миналата седмица Самарас увери, че няма да има повече нови рестриктивни мерки. Това послание Самарас смята да повтори както на срещата с американския президент, така и на разговорите си с представители на бизнеса и големите американски медии във Вашингтон и Ню Йорк.

Гръцкото финансово министерство категорично опроверга твърденията в печата за нови рестрикции през есента /по-специално за премахване на 13-та и 14-та заплата в частния сектор, по-нататъшно орязване на пенсиите и други/, тъй като открито се признава, че дебатът за нови мерки за икономии може да взриви единството на управляващата коалиция.

Премиерът Самарас е дал указания на своите министри до есента да приключат с всички висящи въпроси, договорени с тройката кредитори, отнасящи се до съкращенията в държавния сектор и да представи като успех експеримента с намаляването на ДДС в общественото хранене, тъй като бил убеден, че много от нещата и най-вече приходи ще дойдат точно от този сектор, пише още в. "Та неа".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани