Търси се връзката между арестувания бизнесмен и шефа на ИАРА

Прокуратурата търси човека, който е свързал арестувания бизнесмен Росен Маринов с шефа на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров. "Имаме сериозни данни, съмнения, че и друго лице има отношение по случая. Може би в понеделник ще имаме новини по този въпрос", заяви в петък градският прокурор на София Николай Кокинов.

Той отказа да конкретизира дали става въпрос за зам.-министър, каквито твърдения плъзнаха. 

Заподозреният от някои медии зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа коментира, че няма нищо общо с подкупа. Той се познавал с Росен Маринов покрай отменения конкурс за доставка на пожарни, които бизнесменът спечели. С шефа на ИАРА познанството му било от преди Димитров да оглави агенцията. 

Съсобственикът на фирма "Авто инженеринг" бе задържан преди ден, тъй като предложи 100 000 лева подкуп на държавния чиновник. Става въпрос за конкурс за доставката да катери за нуждите на агенцията. Пред БТА Марин Димитров коментира, че конкурсът е спечелен от Маринов по време на предишното ръководството на агенцията, която е под контрола на ДПС.

Документите сочат, че агенцията тогава е предвидила прогнозна стойност на плавателните съдове около 2 500 000 лв. Това е станало на 29 декември миналата година.

Димитров обаче отменил заповедта за конкурса на 23 януари, защото ИАРА няма възможност самостоятелно да осигури целеви средства за закупуване на техниката. Бизнесменът обжалвал това пред КЗК и спечелил. Изпълнителният директор на свой ред подал жалба във ВАС срещу решението на КЗК. Жалбата е от 8 юни т.г., а делото е насрочено за ноември. В крайна сметка Маринов предложил парите на Димитров, за да оттегли жалбата си от съда.

Кокинов уточни, че срещу Маринов вече има обвинение за предлагане на подкуп на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение. Ако бъде признат за виновен, наказанието е до 10 години затвор и до 15 000 лева глоба.

Разработката била от около седмица. Използвани са специални разузнавателни средства. По делото работят петима следователи и трима прокурори.

Не може да се търси никаква отговорност от Димитров, каза Кокинов и му благодари, че е уведомил ДАНС за отправеното "неприлично" предложение.

Прокурорът отказа да коментира дали при ареста са били иззети парите, предназначени за рушвета. Преди Кокинов да говори, от "Авто инжгенеринг" заявиха, че информациите за иззети пари не отговарят на истината.

"Всичко е проведено перфектно, колегите са категорични, прокурорите бяха на място на случката, събираме доказателства за мярката за неотклонение", заяви от своя страна прокурор Кокинов.

По думите му ще се проверява и участието на Росен Маринов в други обществени поръчки. Справка в регистрите показва, че фирмата на Маринов е кандидатствала и печелила редица апетитни конкурси.

Николай Кокинов отказа да коментира дали арестуваният е разследван по делото за отвличането на бизнесмена Киро Киров. След вчерашния арест стана ясно, че четири дни преди Киров да бъде похитен Росен Маринов е изкупил дяловете на фирмата му "Консорциум Киров енд партнърс".

Остава отворен въпросът, защо за четири години държавата не можа да се похвали с подобни операции срещу корупцията по високите етажи, за което постоянно търпеше критиките на европартньорите. В предизборен период обаче, само за седмица, бе разкрит опит за подкупване на висш служител от квотата на ДПС, който не се е поддал на корупционен натиск.

Споделяне

Още по темата

Още от България