Търсим нови разговори с Русия за още поевтиняване на газа

България ще търси допълнителни разговори с руската страна за истинско и по-осезаемо намаляване цената на природния газ. Това заяви в сряда пред журналисти зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев по повод оповестените ден по-рано разчети на обществения доставчик “Булгаргаз“ за поскъпване на синьото гориво с 3 процента от октомври.

Калкулациите на държавното дружество опровергаха прогнози на енергийния регулатор за понижаване на цената с 15 на сто и учудиха неговия председател Ангел Семерджиев, според когото не трябва да има поскъпване.

Косев допълни, че Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) проверява разчетите на “Булгаргаз“, но повтори техните изчисления, че ако не са били преговорите с “Газпром“ през юли за намаляване на цената, то от октомври поскъпването е щяло да бъде с 21 лв. за 1000 куб. м повече.

По думите му страната ни чака официален отговор от Русия с новите предложения за цената на природния газ “към средата на август“.

“Това обаче не е нещо, което трябва да се гледа ден за ден, но при всяко положение много ни се иска да получим отговор сравнително скоро“, посочи Косев. Той допълни, че същото се отнася и за проекта "Белене", защото от руската страна се очаква конкретно финансово предложение.

При всички положения онова, което ще направим, е да попитаме руската страна кога можем да получим евентуално нови предложения за цената на природния газ, заяви заместник-министърът. Дори и това да не стане следващата седмица, при всички положения, на всякакво равнище, този въпрос ще бъде зададен и ще бъде търсен отговор, добави той.

Семерджиев пък коментира пред БНР, че тенденциите на международните пазари са сравнително благоприятни и до 10 септември, когато “Булгаргаз“ трябва да подаде официално заявление за цената на газа през четвъртото тримесечие на 2010 г., е възможно не само да няма поскъпване на газа, но и поевтиняване. Той обаче така и не уточни откъде идват сериозните разминавания в прогнозите на ръководената от него Държавна комисия за енергийно и водно регулиране и тези на “Булгаргаз“.

От прессъобщението на газовата компания, разпространено във вторник, обаче става ясно, че в техните прогнози въобще не влизат количествата от местни газови находища, за които в края на юли енергийният министър Трайчо Трайков заяви, че ще поевтинят сериозно цената на суровината за вътрешния пазар.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес