Търсят се 15 млн. лв. за профилактика на детските зъби

Тенденциите сочат рязко увеличаване на заболяванията по детските зъби и са необходими близо 15 млн. лв. за реализацията на Националната програма за оралната профилактика при деца до 18 години в България. Документът ще бъде обсъден утре в парламентарната комисия по здравеопазване, каза в  сряда Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз, който е разработил плана.

Над 75 на сто от децата на 6-годишна възраст имат кариеси. Според статистиката на всяко дете се падат средно по 4.7 временни зъба с кариес. При 12-годишните са засегнати по 4 постоянни зъба, а всеки четвърти 18-годишен има изваден зъб.

Практически цялото население е обхванато от орални заболявания - кариес и усложненията му, пародонтопатии, зъбно-челюстни деформации, дефекти на зъбните редици и други, се казва в програмата.

За намаляването на денталните проблеми е необходимо да се флуорира питейната вода в големите градове чрез инсталиране на флуоратори към пречиствателните станции, което е най-евтиното, каза Шарков.

Той обърна внимание и върху приема на таблетки или капки флуор от страна на бременните жени, кърмачките, а след това и от самите деца до навършването на 16 години.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?