Търсят се 18 млн. лева за застраховка на бойците ни в Ирак

Българският батальон, готвен за мисия в Ирак под полско командване, е готов, съставът му е от 413 души, съобщи Николай Свинаров, цитиран от БТА. По думите му се набират специалисти по логистика - важен за контингента помощен персонал.

В Брюксел, където ще участва в заседанието на комитета по планиране на отбраната на НАТО, Свинаров щял да разговаря с полския си колега Йежеш Мейджински за батальона, който ще бъде в зона под командването на Полша. В момента разговаряме за необходимостта от финансова подкрепа и за застраховките - около 18 милиона лева, каза министър Свинаров. Вече ни били дадени уверения за финансова подкрепа за подготовката, транспорта и издръжката на батальона.

Военният министър каза, че контингентът е снабден с необходимото за мисията, осигурявали се специалните дрехи и обувки. Транспортът за придвижване на техниката не е уточнен, може да бъде с кораб, а може и да е със стратегически транспорт, осигурен от Пентагона, каза министър Свинаров.

Българският химически взвод в Афганистан ще бъде заменен с пехотен, съобщи военният министър Николай Свинаров. По думите на военния министър няма повече необходимост от взвода за санитарна обработка, разположен в Кабул. Пехотната част ще го замени при следващата ротация, уточни министър Свинаров. Числеността ѝ ще бъде същата като на химическата, не са необходими повече средства, каза военният министър.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: