Търсят се 27 млн. лв. за почистване на речните корита

Търсят се 27 млн. лв. за почистване на речните корита

Правителството все още не е съвсем наясно кои са най-застрашените райони от проливните дъждове, удавили южна България в последните дни. Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров заяви в четвъртък, че в момента се събира информацията по въпроса.  До преди два-три дни необходимите средства за почистване на речните корита и за укрепване дигите са били 27 млн. лева, след последните обилни валежи обаче сумата се увеличавала значително, като в нея  не влизат разчетите на Столичната община, уточни Чакъров.

Той обаче отказа да коментира къде са отишли отпуснатите пари за почистване на речните корита при наводненията от предходните  години, но обяви, че е необходим подобен анализ. Не стана ясно и откъде ще дойдат или ще се търсят нужните средства за  прочистване на затлачените русла.

Чакъров не пропусна да коментира, че тази дейност е задължение на кметовете и общинските управители. „Речните корита не са почиствани с години”, констатира в третия пореден пролетно-летен сезон на наводнения екоминистърът Джевдет Чакъров. 

Въпреки че вината бе прехвърлена на кметове и областните управи, не стана ясно защо държавата не е проконтролирала местната власт за изразходването на парите по предназначение.

Чакъров заяви, че ежедневно се определят количествата на язовирите, които трябва да се изпускат контролирано от водоемите. Според него няма нарушение на фирмите, които експлоатират водоизточниците – Напоителни системи и НЕК.

Министерският съвет е решил под ръководството на вицепремиера Емел Етем, която отказа среща с журналистите с мотива, че „днес не ѝ се говори”, да има заседание с участието на всички министри с отношение към проблема с наводненията. В срещата ще вземат участие представителите на четирите басейнови дирекции към екоминистерството, на управителите на областите, на чиито територии има кризисна ситуация. Те ще доуточнят най-рисковите места, както и необходимите мерки и средства за предоляване на проблемите.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?