Търсят се 350 млн. лв. за борба с рака в следващите пет години

За Националната програма за борба с рака ще бъдат необходими 350 млн. лева през следващите пет години, съобщи по време на кръгла маса по проблема здравният министър Евгений Желев. Програмата е готова и предстои да бъде приета, а парите трябва да се осигурят от бюджета на Здравната каса. Предшественикът на Желев Радослав Гайдарски обаче изрази скептицизъм, че ще се осигури това финансиране.

Иначе според разчетите на Желев през следващите три години ще бъдат отделени 40 млн. лв. за изграждане на няколко онкоцентъра и обновяване на апаратура. За тази година пък са предвидени 120 млн. лв. за медикаментозно лечение на онкоболните и 20 млн. лв. за обновяване на апаратурата за лъчетерапия. Други 19 млн. лв. ще бъдат използвани за програма за наблюдение в областта на онкозаболяванията.

Депутатът от БНД доц. Атанас Щерев бе категоричен, че за профилактика на раковите заболявания трябва да се намерят пари, тъй като само така ще излезе най-евтино за обществото. Ако преди 10 години у нас на година са се разболявали от рак 500 жени, те сега са 1000, отбеляза той. България е на второ място след Румъния по честота на рак на маточната шийка в Европа. В Европа всяка година се регистрират 50 000 нови случая на рак на маточната шийка и умират около 25 000 жени.

Добре организираните скринингови програми могат да осигурят над 80% превенция на рака на маточната шийка при вторичните прегледи, а създадените ваксини срещу рака на маточната шийка могат да са ефикасни при 7 от 10 случая. Скрининговата програма на раковите заболявания у нас би могла да започне през август тази година.

Споделяне

Още от България