Търсят се частни пари за магистрала "Черно море" и два скоростни пътя

Търсят се частни пари за магистрала "Черно море" и два скоростни пътя

Магистралите "Черно море", София – Калотина и "Рила", както и скоростните пътища Видин – Ботевград и Русе – Велико Търново са инфраструктурните проекти, които ще се реализират с помощта на публично-частно партньорство (ПЧП). Те бяха представени от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на ІV-я икономически и търговски форум в Белград. Събитието се провежда в рамките на Инициативата за сътрудничество между държавите от Централна и Източна Европа и Китай.   

Средствата по европейските програми за изграждане на инфраструктурни проекти не са достатъчни, затова България е отворена за публично-частно партньорство, каза министър Павлова. 

Магистрала "Черно море" и връзката на България с Румъния при Видин с изграждането на скоростен път Видин-Ботевград са приоритетните проекти, които ще се реализират с помощта на ПЧП. Като трети приоритетен проект за ПЧП министър Павлова посочи връзката между Русе и Велико Търново.

Стратегически и важен, и приоритетен, както за България, така и за Сърбия, е проектът за изграждането на магистралата София – Калотина – Ниш, посочи Павлова.

Но докато сърбите я строят, ние непрекъснато сменяме концепцията за изграждането ѝ. Първоначално участъкът беше вкаран за финансиране по еврофондовете от програма "Транспорт". Правителството на Пламен Орешарски го изкара поради недостиг на средства. В новия програмен период 2014-2020 г. трасето не попадна, а вместо това беше изпратено за кандидатстване по плана "Юнкер".

Проектът за изграждането на магистрала "Рила" също беше представен пред Китай за финансиране.

Министър Лиляна Павлова посочи, че новото българско правителство е формирано преди месец и има за цел да стабилизира политически и икономически страната.

Като втора цел министърът определи изграждането на инфраструктура. Тя посочи, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е институцията, която дава строителни разрешения, осъществява контрол на строителството, както и планирането на инфраструктурата. МРРБ също е отговорно за изграждането на пътната инфраструктура чрез агенция "Пътна инфраструктура".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес