Търсят се кандидат-членове за Съвет за развитие на гражданското общество

Томислав Дончев ще ръководи бъдещия съвет, сн. БГНЕС

Министерският съвет ще сформира Съвет за развитие на гражданското общество (СРГО) за  разработване и провеждане на политики в тази област и търси неправителствени организации, желаещи да членуват в консултативния орган, както и такива, които да решат кои от всички кандидати да влязат в него, съобщиха от правителствената пресслужба в понеделник.

Председател на съвета ще е вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев, а членовете ще са 14. Кои от всички кандидати ще влязат в органа ще се реши с национално гласуване.

На 20 февруари ще започне регистрацията на неправителствените организации, желаещи да участват в избора на съвета. Поканите за регистрация и за гласуване са официални и се публикуват на Портала за обществени консултации. Кандидатите ще имат 15 дни за регистрация, а вотът по процедурата за избор на членове ще продължи десет дни.

СРГО ще координира изпълнението на националната стратегия за развитие на гражданското общество, ще предлага на правителството план за реализацията на целите ѝ, ще събира информация за финансирането на гражданските организации с публични средства, ще дава становища по всички проекти на нормативни актове, отнасящи се до дейността на гражданските организации, посочват от Министерския съвет.

Администрацията на Министерския съвет вече е инициирала създаването на работна група от представители на неправителствени организации и мрежи за изработването на правилник за организацията и дейността на СРГО. Формирани са вече изборна комисия и секретариат на Съвета.

С цел оптимална публичност, прозрачност и обективност на избора бе разработена уеб базирана електронна платформа за национално гласуване, поддържана от Министерския съвет.

Споделяне

Още от България