Търсят се кандидати за остатъчния капацитет на бъдещата газова връзка с Гърция

Търсят се кандидати за остатъчния капацитет на бъдещата газова връзка с Гърция

До април ще приключи търгът за остатъчния капацитет на бъдещата газова връзка България – Гърция (IGB), каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов по време на заседанието на парламентарната комисия за наблюдение на дейността на регулатора. На него Иванов направи отчет за дейността на КЕВР, както у нас, така и в международен план, предаде Пъбликс.бг.

От думите на Иванов стана ясно, че и процедурата за остатъчния капацитет на интерконектора, чието строителство предстои, ще се проведе на два етапа. Както и при предишния търг ще има фаза за заявяване на интерес и следваща – за подаване на обвързващи оферти.

В предишното търсене на суровина за захранване на връзката, за да може тя да си осигури финансиране при изгодни условия, бяха подадени пет оферти за около 58 на сто от капацитета на съоръжението, който се предвижда да е 3 млрд. куб. м годишно. Резервирани бяха 1.57 млрд. куб. м, сега ще се търсят доставчици на останалите количества.

Още тогава от проектната компания за газовата връзка „Ай Си Джи Би“ съобщиха, че във връзка с проявен интерес и от други компании, които не са участвали в първата фаза на пазарния тест по проекта, се обсъжда възможността за стартиране на процедура за разпределение на остатъчния капацитет, респективно за участие на нови търговци.

КЕВР одобри резултатите от втората фаза на пазарния тест за газовата връзка – за всичките участници и за разпределение на капацитета помежду им на 27 декември.

Към днешната дата обаче проектната компания за реализирането на строежа, оценяван на 220 млн. евро – българо-гръцко-италианската "Ай Си Джи Би“, не е отправила искане към КЕВР за провеждане на нов търг.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?