Търсят се начини за поевтиняване на тока за сметка на скъпите ТЕЦ-ове

Регулаторът вече проверява инвестициите на електроцентралите, съобщи новият му шеф

Юлиана Иванова, сн. БГНЕС

Възможно намаление на цената на тока от 1 юли прогнозира новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Юлиана Иванова пред бТВв петък.

Подобни изявления и то за поевтиняване с 3-4 на сто от средата на тази правеше и предшественикът ѝ Ангел Семерджиев, чиято оставка бе поискана заради забавената либерализация на енергийния пазар, а преди дни премиерът Бойко Борисов съжали, че не го е "омел” още през първата година.

Иванова  обясни, че вече е назначила комисия, която да прегледа елементите на образуването на цената на тока от производството, преноса и разпределението до доставката за бита и бизнеса.

Според нея резерви за поевтиняване има в енергийния микс, който формира крайната цена на електроенергията и обясни, че засегнати може да се окажат най-скъпо продаващите централи. Иванова не спомена за кои говори, но гарантира, че ще бъде проверено какви инвестиции са правени в електроцентралите.

От два дни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев коментира, че цената за домакинствата е толкова висока заради това, че в количествата енергия, купувана от НЕК за регулирания пазар, влиза и ток от централи с високи цени като ТЕЦ "Бобовдол” на Бизнесмена Христо Ковачки, както и заради задължението на НЕК да изкупува енергията от ТЕЦ "Ей И Ес Марица Изток 1” и ТЕЦ "Марица Изток” 3 на "КонтурГлобал”. Първата централа бе построена наново, а втората рехабилитирана от двете американски компани  като срещу това държавата задължи НЕК да купува тока им за 15 години. В ТЕЦ "Марица Изток” 3 дял от 27 на сто държи самата НЕК, така че държавата косвено също печели от високите цени.

В парламента в сряда Добрев посочи, че скъпите и неефективни централи трябва да се изкарат от регулирания пазар и за бита да отива повече от евтиния ток от АЕЦ "Козлодуй”. Ядрената централа обаче от години недоволства от това, че държавата взема основното ѝ производство за бита и така пречи на компанията да продава енергията си на свободния пазар. Там цените са по-високи и операторът би печелил повече, а съответно и държавния бюджет, където държавните енергийни дружества отчисляват 50 процента дивидент от печалбите си.

Освен това, ако от микса за бита се изкарат частните ТЕЦ "Марица Изток” 1 и 3, потърпевша ще е "Националната електрическа компания”, която ще продължава да е длъжна да купува тяхната енергия, но ще трябва да търси начини да я пласира на свободния пазар. Най-вероятно това ще коства загуби на НЕК, тъй като токът от двете централи е по-скъп от цените на свободния пазар.

Реално понижение на цената на тока по-скоро би дошло от факта, че след ударното включване на ВЕИ-та в мрежата преди 1 юли 2012 г., за да се хванат високите цени,  на практика след това почти няма нови възобновяеми мощности, които сега да се отразяват в цената, а ДКЕВР трябва да преразгледа отново тарифите на зелената енергия в посока надолу.

Председателят на ДКЕВР отново изрази мнение, че високите сметките на гражданите за януари, заради които от миналата седмица в страната текат протести, се дължат главно на повечето почивни дни, през които хората са си били вкъщи и са горили повече ток.

Иванова отново коментира темата с продаваните от интернет магазина ѝ незаконно цигари, признавайки нарушението и отказвайки да се оправдава за това. Преди ден тя заяви, че е готова да си подаде оставката заради скандала, ако ѝ я поискат.

Споделяне

Още по темата

Още от България