Заради постоянен теч на глина

Търсят се нови начини за стигане до затрупаните преди седмица миньори

Търсят се нови начини за стигане до затрупаните преди седмица миньори

Продължаващата осмо денонощие акция по намирането на затрупаните на 16 юли двама миньори при инцидент в рудник "Ораново" се е натъкнала на постоянно течаща глина, която пречи на напредъка на спасителите и затова сега специалисти по минно дело обсъждат нови варианти, за да стигнат до останалите под земята Николай Михайлов и Иван Лазаров. При срутването на скална маса в мината край Симитли миналия вторник загинаха други двама миньори.

Проф. Михаил Михайлов от Минно-геоложкия университет обясни, че екипите по издирването на двамата мъже са достигнали до участък с теч на глина, който не може да се спре. Това, което миньорите успеят да изчистят, в следващия момент отново се запълва, разказа специалистът. Освен това течът размествал крепежа на забоя, което създава опасност за спасителите.

Затова е решено да се обсъдят следващите действия, сред които е и възможното блокиране на теча на глина със смола, но по думите на професора това едва ли ще стане. Очевидно е, че трябва да се промени технологията, по която да стигнем до тези хора, заяви Михайлов и посочи, че решението ще се вземе до няколко часа. Обмисляла се специална изработка, която да позволи по-бързото и по-сигурно напредване на спасителните екипи

Той заяви, че лично е видял, че няма никакво отклонение от проектния начин на крепене в рудника - през 50 сантиметра профилът е същият, какъвто е по проект, и няма никакво отклонение.

Прави се непрекъсната оценка на риска, на всяко действие, заяви проф. Михайлов и допълни, че на първо място се поставя сигурността на спасителите, които са твърде изтощени, но работят, защото знаят каква е целта им и нямат право на умора. В същото време той отказа да коментира шансовете за оцеляване затрупаните миньори.

Управителят на мината Валери Манов разказа пред журналисти, че през нощта е имало изваждане на хора на обезопасено място, заради ситуацията в забоя, причинена от изтичането на глина.

Михайлов коментира и появилата се сутринта информация за теч на газ метан в мината с думите, че това е нормално явление в рудника, но в галерията се подава достатъчно въздух, за да не е проблем.

В понеделник оставаха 15 метра до края на галерията, където се предполага, че е местонахождението на двамата миньори. През нощта обаче екипите напреднаха само с един метър.

Областният управител на Благоевград Муса Палев също заяви по-рано през деня, че приоритет в момента е сигурността на спасителите, които продължават издирването на Христов и Лазаров. "Не можем да рискуваме живота на спасителите. Ще се прецени как да се продължи напред", коментира Палев.

Началото на операцията в понеделник беше забавено заради наложителни укрепителни дейности в галерията под земята.

Предполага се, че спасителите са близо до самия теч, възникнал преди седем дена. Работи се изключително внимателно и предпазливо.

Според областния управител, ако от някъде е имало достъп на въздух, двамата мъже може и да са живи. Кислород се подава в мината още от първия ден, но редица специалисти посочиха, че това става на сляпо и не е сигурно докъде стигат тръбите.

Споделяне

Още по темата

Още от България