Търсят се нови варианти за парите на медиците на първа линия

Търсят се нови варианти за парите на медиците на първа линия

Лекарският съюз и здравните власти търсят нови варианти как да продължи изплащането на стимулите за работещите на първа линия в борбата срещу Covid-19 и компенсациите за намалената дейност на болниците. Това се случва на фона на заявката на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, че сегашното правителство е поставено пред свършен факт без бюджетни средства от кабинета на Бойко Борисов.

Председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров каза пред Mediapool, че се водят разговори с Надзорния съвет на НЗОК и съсловната организация се противопоставя на всички предложения за рязко спиране на средства.

От началото на епидемията лекарите и лечебните заведения разчитат основно на два вида помощи: болниците получават 85% от обичайната си заработка като компенсация за намалената им дейност в Covid-кризата, а част от медицинския персонал, ангажиран в борбата с епидемията, получава по 1000 лева на месец по специална методика. Колкото повече болни с Covid са лекувани през съответния месец, толкова по-голям брой персонал има право на 1000 лева за първа линия. Кои хора от персонала да ги получават се решава от директора на болницата. Последните пари, които са получени за работа на първа линия са за месец април и в края на юни предстои изплащането на парите за май, които трябва да са по досегашните правила.

Парите за личните лекари под въпрос

Д-р Маджаров заяви, че в преговорите от НЗОК са предложили помощта от 1000 лв. да отпадне за личните лекари, с което Българският лекарски съюз (БЛС) не е съгласен.

"Не мисля, че сега е моментът, в първия месец, когато малко си отдъхнаха колегите, да се премахне заплащането. Те са на първа линия, те не знаят дали пациентът, който влиза при тях е с индийския щам или някой друг. Мотивът е, че няма пари. Аз бих попитал ако сега има нова вълна оправданието: Няма пари, защото предишните не са оставили, важи ли?", коментира Маджаров.

Окончателно решение няма и предстои да се вземе.

Бонусите в болниците според изработените часове

По отношение на работещите в болниците, Лекарският съюз подкрепя промяна в методиката, тъй като смята, че сегашната е несправедлива и може да се подобри. Сегашната методика не прави разлика дали някой е работил в Covid-отделението непрекъснато или е влязъл за малко и е излязъл.

"На всички досега се полагаха 1000 лева. Ние предлагаме всеки, който е бил пряко ангажиран с диагностика или лечение на пациент да има възможност да получи пари, но диференцирано. Например ако си бил на една смяна 12 часа, да получиш 144 лева или 96 лв. за 8 часа. Ако си работил 5 дежурства по 12 часа, получаваш 720 лева. Ако обаче си работил цял месец с 14 дежурства по 12 часа, ще получиш над 2000 лева. И в същото време НЗОК ще има икономии, защото тези, които са работили цял месец са по-малко от тези, които имат инцидентен досег с Covid-пациенти", обяснява Маджаров. 

Тук също не е ясно до какво решение ще се стигне, тъй като властите може и да не се съобразят с предложенията на Лекарския съюз.

Компенсациите за намалена дейност - дали и как

Относно компенсацията за намалената дейност на болниците в размер на 85% от обичайната им заработка, НЗОК е предложила на БЛС вариант, който практически я спира. Това е тема, която отдавна се обсъжда, тъй като болниците не могат вечно да получават 85% от парите преди Covid-кризата при положение, че приемът вече не е ограничен.

"Предложението беше колкото си заработил, да получиш 10% отгоре. Това означава ако си заработил 30% от бюджета, да получиш 33%, ако си заработил 40%- да получиш 44%. Нашето предложение е да се въведе долен праг от 50%, за да имаш право да получиш такава помощ. Т.е. да си заработил поне 50% от средномесечния си обем, защото смятаме, че вече всички лечебни заведения имат тази възможност, тъй като прегледите и приемът не са ограничени", обяснява Маджаров. По думите му по този начин ще стимулират колегите им да работят, но ще има и гаранции, че ще бъдат подпомогнати, ако не могат да се справят. "Досега и един преглед да си направил, пак получаваш 85%, а сега ние предлагаме да си заработил поне половината от месечната си сума, за да имаш право да претендираш за добавка от 35% до сегашните 85%", казва Маджаров.

По думите над 95% от болниците и лекарите от извънболничната помощ не се възползват вече от тази помощ, тоест или са достигнали 85% от обичайната си заработка или са около нея. "Но нашата позиция е, че помощта трябва да бъде спряна плавно, защото все още има такива, които изпитват трудности", обяснява Маджаров.

Има ли пари?

В отчета си за свършеното досега, който беше представен по-рано тази седмица, здравният министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че сегашното правителство е поставено пред свършен факт - без бюджетни средства за заплащане на работещите на първа линия в РЗИ, спешна помощ и лечебните заведения. По думите му бюджетът е бил планиран до средата на месец май от предишното правителство, което отказа да внесе в НС актуализация. Кацаров съобщи, че са разработени няколко варианта за промяна в методиката за заплащане на лекарите, които действително са на първа линия и конкретният модел ще бъде приложен след съгласуване с БЛС и НЗОК.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев твърдеше в последните дни на кабинета "Борисов", че предвидените в държавния бюджет и бюджета на НЗОК средства за епидемията са разчетени до края на август 2021 г. и ако епидемичната обстановка продължи по-дълго, ще се наложи актуализация на бюджета.

Още в края на април стана ясно, че парите, които НЗОК плаща на болниците за работа на първа линия, не стигат. До миналата година парите се плащаха от МЗ със средства по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". От тази година се плащат с бюджетни средства, които Министерският съвет отпуска на МЗ, което от своя страна превежда на НЗОК, а касата – болниците. След това парите се разпределят по методика според броя на лекуваните болни. 85-те % компенсация пък са изцяло от бюджета на НЗОК.

За последно правителството на Бойко Борисов отпусна 83 млн. лева за работа на първа линия на 28 април , като още тогава беше ясно, че това не покрива нуждите, за да може НЗОК да изплаща по 1000 лева до края на извънредната обстановка и 3 месеца след това.

Според действащата нормативна уредба НЗОК трябва да изплаща по 1000 лева на медицинския персонал за работа на първа линия за срока на извънредната епидемична обстановка и 3 месеца след това. Т.е. при обявена извънредна обстановка до 31 юли, то допълнителните средства следва да се изплащат до края на октомври. Ако извънредната обстановка се удължи – то и изплащането на средствата се удължава.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?