Търсят се още трима заместник министри

Все още липсват кандидатури за три заместник министерски кресла и това забавя одобряването и на останалите предложения, съобщи Симеон Сакскобургготски, който днес присъства на заседанието на парламентарната група на НДСВ. Премиерът обаче уточни, че все още нито е одобрил, нито е отхвърлил направените от министрите предложения за техни заместници. Според източници от групата на НДСВ оставащите кандидатури вероятно ще бъдат допълнени до края на седмицата.

Въпреки, че на два пъти вицепремиерът Николай Василев уточни, че направените от него предложения за заместник - министри могат да претърпят промени, на масата до него при срещата с работещите в министерството на икономиката бяха Любка Качакова, София Касидова, Калоян Нинов и предложения от ДПС Димитър Хаджиколев, който ще надзирава туризма. Петият заместник не е известен, но според осведомени източници става въпрос за Румен Беремски - ръководител на групата за Варненска корабостроителница, който все още не бил дал окончателен отговор.

Николай Василев съобщи още, че има предложени кандидатури за изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и на Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси. Предложението за шеф на енергийната агенция е Божан Стоянов.

На парламентарната група на НДСВ не са обсъждани кандидатури на зам.министри, а само за областни управители, твърдяха единодушно всички депутати след края на продължилото час и половина заседание. Кандидат-областните, които днес били одобрени, са издигнати от народните представители от съответните области, съобщи Пламен Панайотов и отказа да назове имена с мотива, че преди това трябва да бъдат съгласувани с ДПС.

Кандидатурите на ДПС за постовете на областните управители не подлежат на обсъждане или съгласуване с парламентарната група на НДСВ и затова не са били разглеждани днес, обясниха пък на излизане от заседанието царски депутати.

Според коалиционното споразумение НДСВ трябва да назначи областни управители във всички области, с изключение на София-град, Разград и Търговище, където ще бъдат назначени кандидати на ДПС. БТА цитира депутати от НДСВ, според които за областен управител на Бургас е номиниран Стефан Корадов, на Кърджали - Калин Примов, на Пловдив - Георги Хаджипетров, на Варна - адвокатът Яни Янев, на Русе - Кирил Блъсков.

При гласуването вътре в групата се появили проблеми с имената на областните за Русе и Монтана. Народните представители, издигнали областен управител за Русе, се противопоставили при гласуването на собствената им кандидатура. След дебати Блъсков бил одобрен. Панайотов призна, че част от кандидатурите са били гласувани ан-блок, а друга са били подложени на допълнително обсъждане и гласуване.

Споделяне

Още от България

Как смятате да прекарате Коледа и Нова година?