Търсят се пари за 4 нови корвети

Търсят се пари за 4 нови корвети

В четвъртък правителството ще обсъди програма за доставка на нови корвети за нуждите на Военноморските сили (ВМС), съобщи във Варна министърът на отбраната Веселин Близнаков.

По думите му има предложение от една фирма за развитие на корабостроителна дейност във Варна. Програмата е офсетна, подчерта Близнаков. Той посочи, че става дума за 3 или 4 нови корвети, за които ще бъдат необходими около 700 милиона евро. От къде ще бъдат осигурени парите, трябва да реши кабинетът, каза министърът, цитиран от БТА.

В предложението на фирмата има и клауза за развитие на допълнителна корабостроителна дейност освен корветите, каза Близнаков. По думите му става дума за построяване на още 16 плавателни съда за военния и гражданския флот на различни страни.

Министърът съобщи още, че през следващите 15 дни кабинетът трябва да реши дали ще бъдат купени кораби на старо от Белгия за ВМС. Флотът може да получи две фрегати и един минен ловец на “много изгодна цена” от Белгия, каза Близнаков.

Той съобщи още, че военните заводи "Терем" няма да се приватизират, а ще се разпродават активи от 8-те дружества. Най-голям интерес в момента има към "Флотски арсенал", показва оценката на KPMG, които с конкурс са избрани да извършат анализ на състоянието на дружествата в Терем, каза Близнаков.

“Въпросът е, че ние трябва да обсъдим много внимателно дали ще продаваме дружествата поотделно или на пакет - активите от тях. Българската държава ще запази най-малко 30 % собственост в тези дружества”, заяви министърът.

От изявленията му стана ясно още, че Министерството на отбраната готви мащабна сделка във Варна, където ще даде на инвеститор право на строеж, а в замяна ще получи за жилища на офицери от ВМС. Планиран е голям модерен комплекс в район "Вл.Варненчик", с който ще бъдат покрити около 80 на сто от нуждите на флота, посочи Веселин Близнаков.

Той беше гост на проведените в неделя тържествата по случай 128-годишнината на ВМС. В церемонията се включиха и корабите от съединението "Блексийфор", които са във Варна.

Споделяне

Още от България