Търсят се проектант и консултант за газовата връзка със Сърбия

Търсят се проектант и консултант за газовата връзка със Сърбия

Обществени поръчки за избора на проектант и консултант на газовата връзка България-Сърбия, обяви държавният газов оператор "Булгартрансгаз" миналия петък.

До 3 юли ще се приемат офертите за участие от кандидатите да изработят технически  проект за интерконектора на българска територия. Стойността на поръчката е 540 хил. лв. без ДДС.

До 17 юли се чакат предложенията от желаещите да са консултант и строителен надзорник на проекта срещу 320 хил. лв. без ДДС.

Ще бъде предпочетена икономически най-изгодната оферта като съотношение качество/цена, съгласно обективни показатели като срок на изпълнение, ценови параметри и други.

За управляващите междусистемната газова връзка България–Сърбия е от ключово значение за реализиране на концепцията за изграждане на газовия хъб "Балкан", но през последните години бе забавена значително.

Последно намеренията са да бъде въведена в експлоатация през май 2022 г.

Преди две седмици шефът на "Булгартрансгаз" (БТГ) Владимир Малинов информира, че дружеството ще кандидатства пред оперативната програма "Иновации и конкурентност" за предоставяне на над 11.7 млн. лв., с които да се съфинансира подготовката за актуализиране на подробния устройствен план за проекта за интерконектора.

Той бе предвиден за финансиране от същата програма, но заради забавяне заложените от европейските фондове 39 млн. евро бяха пренасочени към интерконектора с Гърция.

С исканите пари от еврофондовете БТГ ще завърши проектирането на връзката със Сърбия и ще може да получи разрешителни за строеж. Реверсивният газопровод с годишен капацитет 1.8 млрд. куб. м от Нови Искър в България до Ниш в Сърбия ще е 170 км, от които 62 км на българска територия. Стойността на целия проект е 150 млн. лв.,

До края на 2015 г. за проектирането на българското трасе бяха изхарчени близо 3.5 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?