Търсят се стотици милиони за запазване имотите на ВУЗ в Студентски град

Търсят се стотици милиони за запазване имотите на ВУЗ в Студентски град

За връщането на имотите на ВУЗ-овете в Студентски град са необходими стотици милиони левове за обезщетения на реститутите, които на този етап не се знае откъде ще дойдат. Това стана ясно на дискусия по проблемите на Студентски град във вторник. Според кмета на района Димитър Дилчев само на територията на ВУЗ-овете в университетското градче има 80 декара чужда собственост. Най-голям е проблемът с реституиран терен от 47 декара на Националната спортна академия (НСА), за чието отчуждаване ще са необходими 200 млн. лева.

През декември правителството прие промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) с цел ограничаване риституцията в имоти за образователни, здравни или културни нужди. Той предвижда когато има влязла в сила промяна в предназначението на имота, но на него все още не е започнало строителство, да се спира за известен период действието на плана, за да се предотврати застрояване и междувременно да се търсят възможности за обезщетяване на собствениците. По направените от общината сметки обаче обезщетенията ще струват "доста солено".

Така приетите от настоящето правителство промени, целящи да помогнат на ВУЗ-овете, ще зависят от финансово обезпечение, което ще се осигурява от следващия кабинет.

В същото време в парламента вече има внесено предложение за създаване на анкетна комисия, която да провери всички случаи на реституция в Студентски град и дали има нарушения при осъществяването ѝ. "Хубаво е действително да се провери реституцията преди да се бръкне в джоба и да се плащат обезщетения", заяви Дилчев. Той обаче коментира, че практиката му показва, че реститутите имат изрядни документи и при това положение остава въпросът ще извади ли държавата нужните пари.

Главният архитект Петър Диков също изрази съмнение, че промените в ЗУТ, които кабинетът внесе в Народното събрание, ще сработят. Промените бяха гласувани на първо четене, но предстои окончателното им одобряване. Депутатът Елеонора Николова обясни, че между първото и второто четене тече дебат за това как да се предотврати неравнопоставеност между тези, които вече са си върнали имотите, и хората, които заради забавени дела все още не са.

Ограждения с пропускателен режим около общежитията

Около общежитията да се поставят ограждения и да се ограничи достъпът на хора и автомобили в тях, предлага главният архитект на София Петър Диков. Според неговата визия така ще се оформят мини кампуси, тъй като обособяването на района изцяло като студентско градче на този етап е нереалистично. Според ректора на УНСС проф. Борислав Борисов обаче общежитията трябва да бъдат и с общо стопанско управление, в противен случай няма да може да се въдвори ред. "За общежитията трябва да се мисли като единна система с единен ред", заяви той.

В същото време комисар Николай Янев, директор на СДВР, съобщи, че са необходими 3 млн. лева за изграждане на система за видеонаблюдение в Студентски град, но бюджетът на МВР не може да си го позволи.

"В момента заради засиленото полицейско присъствие в района са пренасочени полицаи от други квартали, което доведе до увеличаване на престъпността в други жилищни комплекси в столицата", обясни Янев. От МВР също са на мнение, че трябва да се затегне пропускателния режим в общежитията. Шефът на Седмо РПУ Петър Неделчев даде за пример, че само при една полицейска проверка са открити 96 души в общежитията, които не са имали право да са там.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?