Търсят се тръби и помпи за захранването на Перник с вода през София

Според експерти проектът ще отнеме повече време, отколкото кабинетът обещава

Яз. "Студена", Снимка": БГНЕС

Захранването на Перник с вода през София ще струва до 25 млн. лв., съобщи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова пред БНТ.

Идеята на правителството е да се отклонят количества от водосборната зона на язовир "Белмекен" към язовир "Бели Искър". След това тази вода ще преминавана през водопроводната мрежа на София. При село Мало Бучино ще се построи нова помпена станция, а след нея нови 13.5 км водопровод, който ще се върже с ВиК мрежата на Перник, обясни Аврамова.

По този начин ще могат да се пренасочват около 300 литра в секунда, които би трябвало да стигнат за Перник в условията на режим.

Реализацията на проекта ще отнеме не по-малко около два месеца. Най-голямото предизвикателство ще е осигуряването на тръбите с диаметър 600 мм и големите помпи, защото такива продукти обикновено се произвеждат по поръчка, коментираха ВиК специалисти пред Mediapool. Същото каза и министърът на икономиката Емил Караниколов, който ръководи щаба за справяне с водната криза в Перник.

Допълнителните до 25 млн. лв. ще бъдат осигурени от държавния бюджет и ще се дадат на държавната фирма "Монтажи", стана ясно от обясненията на Аврамова и Караниколов. Очакванията са правителството да вземе решение за новите милиони на заседанието си в сряда. Преди това трябва да се уточни каква точно ще е нужната сума за проекта. А това зависи от това какви тръби и помпи могат да се намерят спешно за него.

В навечерието на Нова година кабинетът отпусна извънредно други 30 млн. лв. на община Перник за ремонт на ВиК мрежата в града. Усвояването на тези средства все още не е започнало.

Министрите на регионалното развитие и на икономиката увериха, че Перник няма да бъде захранван с вода от София и водоснабдяването на столицата не е застрашено. Ще се ползва обаче един от язовирите, снабдяващи София, както и водопреносната мрежа на столицата.

Водни експерти: Това е единственото възможно решение

Това е единственото възможно решение за осигуряване на вода за Перник към момента. Това е мнението на бившия директор на "Софийска вода" Иван Иванов и на бившия главен инженер на дружеството Добромир Симидчиев, който беше и заместник министър на регионалното развитие в няколко правителства.

Според Симидчиев това даже е добре за ВиК мрежата на София, защото в момента магистралните водопроводи, които са с голям диаметър, от години не са натоварвани максимално.

"Няма никакъв проблем водата от водосбора на язовир "Белмекен" да се пренасочи към водосбора на язовир "Бели Искър". Такава техническа възможност има", каза пред Mediapool проф. д-р инж. Димитър Кисляков, управител на Българското дружество по големите язовири.

Според него допълнителните количества вода, които ще постъпят в язовир "Бели Искър", няма да изложат на опасност язовирната стена и тя ще може да поеме този допълнителен обем вода.

След преминаване на водата от язовир "Бели Искър" по "Рилския водопровод" водата ще премине през София, за да стигне до Мало Бучино.

ВиК мрежата на София ще може да издържи този увеличен обем, каза пред Mediapool бившият директор на "Софийска вода" и настоящ председател на Българската асоциация по водите Иван Иванов. Същото твърди и изпълнителният директор на "Софийска вода" Васил Тренев.

Колегата му Добромир Симидчиев допълни, че това дори ще подобри ВиК мрежата на София, защото ще се вдигне нивото на водата през магистралните водопроводи.

При село Мало Бучино водата ще постъпва в един резервоар от около 16 000 куб. м, който и в момента е действащ. Там ще се построи нова помпена станция, а след нея и 13.5 км водопровод, който ще се върже с ВиК мрежата на Перник, по думите на Петя Аврамова.

Според водните експерти добре би било да бъде изграден резервоар и в другия край на тръбата до Перник, заради риска старата ВиК мрежа да не издържи на подаваните количества вода. От обясненията на министъра на икономиката Емил Караниколов стана ясно, че към момента такова съоръжение не се планира. От водопровода на входа на мрежата на Перник водата щяла да отива към съществуващите резервоари в града. На самия вход щял да се монтира водомер, за да е ясно какви количества постъпват в града по бъдещия водопровод от София.

Най-голямото предизвикателство – осигуряването на тръбите и помпите

Най-голямото предизвикателство ще бъде осигуряването на тръбите и помпите за реализацията на проекта, смята Добромир Симидчиев. Същото заяви и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той обясни, че тръби с диаметър 600 мм и големи помпи обикновено се произвеждат по поръчка. За това се разглеждали няколко варианта за техническите параметри на съоръженията и от това зависело колко точно ще излезе спасяването на Перник през София, каза Караниколов.

Няма време за реализацията на обекта

За реализацията на проекта ще са необходими най-малко около два месеца, смятат водните експерти. По техни думи такива проекти обикновено се реализират за около година. Според министъра на икономиката в този случай изграждането на водопровода и съоръженията щяло да отнеме 35-40 дни, но след като се намерят тръбите и помпите.

Перник обаче разполага с малко време. С днешна дата водният обем на язовир "Студена" е 3.5 млн. куб. м при капацитет от 25.5 млн. куб.м, сочат данните на ВиК Перник. Мъртвият обем на язовира е 2.4 млн. куб. м.

Според регионалния министър Петя Аврамова вода от "Студена" има за два месеца. Ако обаче притоците на язовира замръзнат, ще стигне за 32 дни, обяви колегата ѝ Караниколов.

По думите на Аврамова в момента се изготвя идеен проект за реализацията на проекта. Той трябва да бъде одобрен днес или утре, а след това ще се издаде разрешение за строеж. Плановете са строителните дейности да започнат тази седмица, каза Аврамова. По думите ѝ вече се работи по доставката на материалите и на помпени агрегати.

Промишлените предприятия ще се захранват от язовир "Бушляк"

Промишлените предприятия в Перник, заради които с разрешението на властта беше източен язовир "Студена", няма да се захранват от новото резервно захранване, стана ясно от обясненията на Аврамова.

На предприятията е направено предложение да бъдат снабдени от язовир "Бушляк". Ако взетата от него проба удовлетворява техните изисквания, държавата се ангажира да изгради 800 метра водопровод, който да свърже язовира с наличната мрежа, така че промишлената зона и предприятията да черпят вода от там, каза регионалният министър. В противен случай ще трябва да си направят пречиствателни станции, добави Караниколов.

"Балканка": Решението е добро, но защо продължават да лъжат

Междувременно неправителствената организация "Балканка", която през последните години изнесе множество сигнали за завърсяване и отклоняване на водите от реките, привества решението като разумно, но призова управляващите да спрат да лъжат, че водага ще се взима от язовир "Белмекен".

В пост във "Фейскбук" от организацията посочват, че водата ще се взима от язовир "Бели Искър", като за целта ще се отклоняват води от деривационен канал "Грънчар", които иначе биха отивали към язовир Белмекен.

"Това е нормална ситуация, която често се случва, предвидена за случаи на недостиг на вода за тази част от София, която се захранва от Бели Искър! Например, и през януари 2019 пак е било същото. Тоест, от Белмекен няма как да отиде вода в Бели Искър! Тоест, за Перник ще се взима вода от София.", обясняват от "Балканка".

От организацията посочват, че подкрепят това решение, но не могат да разберят защо не се казва истината.

От "Балканка" обаче смятат, че отпускането на близо по 2 млн. лв. за километър водопровод за 300 литра в секунда вода е прекалено скъпо.

"Ама те просто не могат да спрат да крадат, нали? Няма начин да не крадат, защото ще дадат лош пример на самите себе си, затова и лъжат така зверски!", пише неправителствената организация.

Те питат и какво става с ремонта на стената на язовир "Бели Искър", която беше обявена за опасна. По-късно Емил Караниколов обяви, че той ще започне тази година.

Ремонтът на стената на язовир "Бели Искър"

Стената на язовир "Бели Искър" има нужда от спешен ремонт, но вече 5 години държавата и общината видимо не правят нищо той да се реализира.

Последно язовирът трябваше да се ремонтира с отпуснатите 500 млн. лв. на новото държавно предприятие за язовирите. Днес Караниколов обеща ремонта да започне през тази година.

Първият етап на ремонта на стената на язовир "Бели Искър" беше направен през 2002 г. от концесионера "Софийска вода" по времето на управлението на Стефан Софиянски. Тогава беше положена геомембрана по водния откос на язовира. За да бъде положена водоемът беше изпразнен.

През 2015 г. беше направен идеен проект за втория етап от ремонта на стената. Година по-късно проектът за ремонта на стената беше разглеждан от Столична община. През 2018 г. се гледа и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. От тогава досега тече процедура по изясняване на собствеността на язовира, защото обслужва общините София и Самоков.

Работен проект за ремонта на стената не е направен. В същото време 5-годишният срок на валидност на идейния проект изтича през 2020 година, припомни хронологията проф. Кисляков.

Няма риск столичани да останат без вода

Няма никакъв риск столичани да останат без вода, увериха министрите на икономиката и на регионалното развитие.

Бившият шеф на "Софийска вода" Иван Иванов посочи, че при определени условия София дава вода и на общините Божурище и Костинброд.

Основният водоизточник на София е язовир "Искър", който има наличен обем 460 млн. куб. м. Черпят се 140 млн. куб. м на година, така че резервни количества вода има за години напред, както и в язовир "Бели Искър", който снабдява една пета от София, каза Петя Аврамова.

Споделяне

Още по темата

Още от България