Екозащитници искат забрана за крайбрежните строежи в НАТУРА

Търсят се варианти за спиране на законно стрителство върху дюните

ДНСК заяви, че е безсилна срещу пуснатите от съда инвестиционни намерения

Търсят се варианти за спиране на законно стрителство върху дюните

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) обяви, че е безсилна срещу решението на Бургаския административен съд, който в петък отмени забраната за строеж върху 19 дка дюни край Несебър, наложена в началото на януари 2013 г. заради избухналия ден преди края на 2012 г. скандал с продажба на тези терени от държавния поземлен фонд. Съобщението идва на фона на препоръка от екоорганизации министърът на околната среда и водите да наложи заповед за забрана на този строеж и върху терените по крайбрежието, които са част от европейската екомрежа НАТУРА 2000.

Преди повече от година бургаското поделение на ДНСК спря багерите на фирмата "Сле Груп", която иска да строи там еднофамилни жилища местността Кокала. Заповедта обаче бе обжалвана и на практика сега съдът потвърждава инвестиционните проекти и разрешението за строеж на община Несебър, посочиха от дирекцията.

Окръжната прокуратура в Бургас пък повдигна обвинения срещу кмета на Несебър Николай Димитров и главния архитект Валентин Димов за допуснати нарушения при издаването на строително разрешително на фирма "Сле груп“. Разследването се очаква да приключи до 20 март, предаде БНР. "Чака се експертиза, която е назначена миналата година, но още не е изготвено заключението, и тя е комплексна - строително-техническа-архитектурна. Експертите трябва да изследват цялата налична документация по отношение на процесните имоти, процедурата по отчуждаването им, продажбата им, издаването на разрешителните за строеж. Да кажат, има ли нарушения при тая процедура, и евентуално, кои са виновните длъжностни лица?", коментира говорителят на прокуратурата Красимира Кателиева.

От ДНСК посочиха, че решението на съда е окончателно и трябва да се съобразят с обявяването на техните актове за нищожни.

Единственият начин да се спре презастрояването на незасегнатите части от българското Черноморие, е отново министърът на околната среда и водите да издаде заповедите за официалното обявяване на зоните от европейската екологична мрежа Натура 2000 по крайбрежието и в тях да са изрично записани забрани за строителство по брега, се посочва в съобщение на коалицията "За да остане природа в България".

Според природозащитниците, след поправките в Закона за устройство на територията от 2010 г. всички актове по закона не само не могат да се обжалват от гражданите, но дори не подлежат на обжалване на втора инстанция. Това затваря потенциален корупционен кръг изцяло на местно ниво, а решението на Бургаския административен съд, което на практика пуска багерите в Несебър, не подлежи на обжалване във Върховния административен съд.

Природозащитниците обръщат внимание, че некачествено подготвените актове на държавата за спиране на строежите не само в дюните на Несебър, но и например в Иракли, паднаха в съда, след като правителството не положи необходимите усилия, за да ги защити.

ГЕРБ също настояха да се предприемат мерки за преустановяване на строителните работи на терена с дюни край морето в Несебър. На пресконференция в парламента депутатът от ГЕРБ и бивш регионален министър Лиляна Павлова коментира, че отмененото от съда спиране на строежите с нейна заповед в началото на миналата година не е аргумент сегашните управляващи да се крият от решаването на проблема.

Към днешна дата имаме пълно картиране на Черноморското крайбрежие, специализирани карти и карта на морските дюни и тя показва, че на този терен има 90 процента дюни, обясни Павлова. Заради това там е недопустимо и не трябва да бъде разрешено да се строи, независимо от решението на съда по заповедта за спирането на строителството, допълни депутатът. Според нея трябва да се приемат тези карти и да се издаде заповед по закона за биологичното разнообразие за недопустимост на строителството, тъй като парцелът е в НАТУРА 2000.

ГЕРБ очакват от министъра на инвестиционното проектиране да каже дали Регионалната дирекция за национален строителен контрол е предприела отново действия по издадените разрешения за строеж. Партията припомни, че проектът за строеж е на "небезизвестния архитект Калин Тихолов", който беше номиниран за министър на инвестиционното проектиране, но след протест на екозащитниците на негово място бе назначен Иван Данов. Много добре са известни връзките между архитект Тихолов и Иван Данов, как бихте защитавали обществен интерес, ако ваш близък приятел е архитект на конкретния проект, попитаха от ГЕРБ.

Лиляна Павлова посочи, че цялата политика на правителството от последните месеци е насочена към застрояване на Черноморието. Това е последователна политика на правителството, която е крайно недопустима, заяви тя.

В същото време експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас започнаха проверка на терена с пясъчни дюни край Несебър, за който се твърди, че е започнало строителство.

Няма индикации за извършване на строителни работи върху скандалния терен край Несебър, каза главният архитект на общината Валентин Димов пред БНР. По думите му теренът край Несебър е картотекиран като дюни, но в общината не е постъпил нормативен акт дали промяната е одобрена от МОСВ:

Ново строително разрешение няма да бъде издавано, защото на практика съдът потвърждава старото разрешение за строеж, но то трябва да бъде презаверено и да бъде разкрита площадка, преди да започнат каквито и да е строителни работи. До момента никаква роля нямаме. Ние нямаме никаква индикация от инвеститора за предприемане на строителство.

За да започне изграждането на ваканционно селище, инвеститорите трябва само да презаверят строителното разрешително както в общината, така и в РИОСВ – Бургас.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?