Тържества по случай Гергьовден – Ден на храбростта и Българската армия

Тържества по случай Гергьовден – Ден на храбростта и Българската армия

С тържествени церемонни и военен парад бе отбелязан християнският празник Гергьовден, който България чества като Ден на храбростта и празник на Българската армия 6 май.

Празникът започна с тържествен водосвет на бойните знамена пред паметника на Незнайния воин. По-късно на площад “Александър Батенберг” се състоя и военният парад, на който дефилираха представителни части на армията.

Президентът Георги Първанов прие почетния караул, построен в чест на бойните знамена-светини и знамената на видовете въоръжени сили на Българската армия. Тържественият водосвет бе отслужен от Великотърновския митрополит Григорий.

На парада на площад “Александър Батенберг участваха девет представителни блока от военнослужещи, изпълнявали задачи в мисии и операции зад граница, Националната гвардейска част, военни висши училища, както и представителни части на Военновъздушните и Военноморските сили.

Три вертолета от авиобаза “Крумово” – два Кугър-а- и един Ми-17 прелетяха в небето над София с националния флаг.

Парадът завърши с демонстрация на бойни техники по карате на 30 командоси от 68-ма бригада “Специални сили”.

Президентът поздрави воините, изпълнявали задачи в мисии и операции зад граница и военнослужещите от висшите военни училища. "Днес ние сме тук на този площад, за да сведем чела почитайки българската храброст и саможертвата на хилядите воини, саможертва в името на нашата свобода и независимост, в името на днешния просперитет на родината", каза президентът в словото си.

Споделяне

Още от България