Таско Ерменков към Теменужка Петкова: Енергетиката не е ресторант

Таско Ерменков към Теменужка Петкова: Енергетиката не е ресторант

"Енергетиката, както много пъти съм казвал, не е ресторант за бързо хранене, където влизаш импулсивно, поръчваш си нещо и бързо го получаваш“, заяви депутатът от БСП Таско Ерменков в петък по време на парламентарния контрол към енергийния министър Теменужка Петкова, която обясняваше как ще се иска отлагане на новите еконорми на ЕК за въглищните централи.

"Днес, като страна, сме изправени пред огромното предизвикателство - да гарантираме не само електроенергийната сигурност на България, а въобще за гарантиране сигурността на енергийните доставки, в това число газови и нефтени", каза Ерменков.

"Тези ограничения на практика означават закриване на ТЕЦ-овете в България и удар по над 10 000 работещи в този сектор“, заяви той и допълни, че  ако не бъдат предприети правилните действия, следващите поколения няма да простят това. "Защото енергетиката, както много пъти съм казвал, не е ресторант за бързо хранене, където влизаш импулсивно, поръчваш си нещо и бързо го получаваш. Енергетиката е силно инерционна система и решенията и действията, които се предприемат днес, имат своите резултати и последствия след десетилетия", каза Ерменков.

Според него националният интерес не трябва да се загърбва, защото утре България няма да има базови мощности.

"България ще се превърне в газовия апандисит на Европа, който лесно и безболезнено може да бъде и отрязан“, допълни народният представител.

Ерменков обясни, че темата със запазването на въглищните мощности надхвърля едно парламентарно питане и затова официално внася предложение за разисквания, заедно с проект за решение на проблема, зад което може да се обединят партиите.

Споделяне

Още от Бизнес