Таско Ерменков: Крим гласува за Путин, а ЕС и САЩ са "идиоти"

Според Волен Сидеров много страни могат да се учат на избори от Русия

Таско Ерменков: Крим гласува за Путин, а ЕС и САЩ са "идиоти"

Български депутати от БСП и "Атака" споделиха възторжени впечатления от президентските избори в Русия, спечелени за пореден път от Владимир Путин. Най-забележителна е позицията на социалиста Таско Ерменков, който обявява ЕС и САЩ за "идиоти", тъй като отказват да признаят анексирания Крим за руски.

"Днес Крим гласува за президент на Русия. Обидени от анексията на Русия, над 90% там от гласувалите са за Путин. Ало, САЩ, ФРГ, Франция, ЕС в края на краищата - чухте ли гласа на хората в Крим? Всъщност това е без значение. Чули или не - Крим каза своята тежка дума, а вие, както го беше казал Христо Ботев, "...а вий... вий сте идиоти!", написа Таско Ерменков във Фейсбук.

Междувременно върховният външнополитически представител на ЕС Федерика Могерини обяви, че четири години след незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Руската федерация, Европейският съюз остава твърдо ангажиран с въпроса за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. ЕС отново отбелязва, че не признава и продължава да осъжда това нарушение на международното право.

Лидерът на проруската партия "Атака" Волен Сидеров, който е председател на парламентарната група на "Обединените патриоти", бе наблюдател на президентските избори в Русия. Той заяви, че много страни могат да се поучат от руснаците.

"Избирателният процес вървеше спокойно, под изключителен контрол от страна на властите. От наблюдението си на изборите за президент на руската държава мога да заключа, че има висока избирателна активност, демократично гласуване и много добри примери за провеждане на избори, от които много страни могат да се учат", написа Волен Сидеров във профила си в социалната мрежа.

Мнението бе забелязано от руската държавна агенция ТАСС, която го цитира с думите, че

изборите в Русия са "достойни за подражание".

Сидеров бе наблюдател на вота като част от група международните наблюдатели, поканени от Вячеслав Володин, председател на Държавната дума - долната камара на парламента. Володин е с наложени санкции от ЕС, САЩ, Канада, Австралия и Швейцария заради руската намеса в Източна Украйна. Негово е изказването: "Атаките срещу Путин са атаки срещу Русия. Няма ли Путин, няма Русия".

Наблюдател на изборите в Русия бе и депутатът от "БСП за България" Александър Симов, който разказва във Фейсбук "човешки истории" от президентския вот.

"Ще ви опиша нещо човешко, което много ме впечатли в град Тула (обиколих доста секции в града, както и една в култовото село Ясна поляна). Руснаците имат традиции да кръщават отделни свои пунктове за гласуване. Да, те носят имена. Първият от тях, който посетих, беше кръстен на Владимир Висоцки. Пълен култ. Пред залата за гласуване беше направен импровизиран музей. Хората бяха донесли първи издания на негови книги, вестници, касетки, видеокасети, плочи, снимки, плакати на Висоцки. Имаше и музикант, който пееше негови песни. Изпя ни две. Като научи, че сред нас има французин веднага подхвана и "Моя цыганская" ("В сон мне жeлтые огни") на френски, защото и Висоцки навремето записва такава версия на песента. Ръкопляскахме. Няма как след такова прочувствено изпълнение", пише той.

Симов разказва, че друга избирателна секция е била кръстена "Герои на родината".

"Целият (пункт за гласуване-б.р.) беше посветен на герои на Руската федерация от област Тула. Самото училище беше кръстено на друг герой - на млад възпитаник на училището, загинал в Дагестан през 1999 година в битка. Снимки, спомени, видеоматериал. Хората са събирали внимателно паметта за един обикновен човек и са спасили спомена за неговия подвиг от забравата. Зачудих се дали някога у нас ще стигнем до такова ниво на историческа памет. Да кръстим училище на негов възпитаник? Не знам, не знам... В руската история не зее дупка. За днешното общество няма разлика дали един негов гражданин е бил герой на социалистическия труд навремето или герой на Русия днес. За тях това са хора за подражение, хора, които да следват. Оказа се, че учениците много ценят и настояват за срещи с такива хора. И го правят дори и от прагматични съображения. Тези срещи им помагали да се ориентират за кариера. Ето как възпитаниците на Тулския държавен университет например си остават в Тула. Там има предприятия, те работят, хората не напускат. Тула е само на 200 километра от Москва, ама хората не се блъскат да ходят там", пише Симов.

Той изразява съмнение, че Русия е във международна изолация и прилага следния аргумент.

"Казват, че Русия била в международна изолация. Един пример - само в моя хотел имаше наблюдатели от Франция, Германия, Аржентина, Уругвай, Никарагуа, Бразилия, Индия, Египет, Гърция, Мали, Конго, Литва, Латвия и после вече се отказах да помня...", обяснява Симов.

Депутатът от БСП Петър Кънев, който също бе наблюдател в Русия, коментира пред БНР, че руснаците са успели да изчистят милион и половина "мъртви души" от избирателните си списъци, а България още не може да го направи.

"Основното, което в Русия се коментира, както има един хубав български израз – "Тази кушия с един кон кой ли ще я спечели?". Знаеше се, че Путин ще бъде следващият президент, но големият въпрос е какво ще става оттук нататък. Със сигурност ще има промени в правителството. Трудно може да се каже дали ще остави Медведев в премиер, защото около него има твърде много напрежение събрано, с доста силни атаки покрай него. Основното според мен беше изоставането. Едва сега Русия успява да постигне нивото на доходите от 2010 г., т.е. голямата криза, падането на цените на петрола се отрази сериозно на руските хора", коментира Петър Кънев.

По думите му руснаците не гледат сериозно на обвиненията на Запада, че тяхната страна е отровила бившия си шпионин Сергей Скрипал.

"Почти всеки казва, че това е пълно безумие, пълен абсурд преди избори и преди световно първенство", казва Кънев.

Споделяне

Още от България