Таско Ерменков се оплака, че семейството му е било упоено и ограбено

МВР успокои, че няма бум на домови кражби, а всъщност те намаляват

Снимка: БГНЕС

Депутатът от БСП Таско Ерменков и семейството му са били упоени и ограбени, докато са спели в дома си, обяви самият той в отворено писмо до медиите във вторник.

"Вратата на апартамента се заключва четворно. Престъпниците са влезли в коридора и в хола на апартамента, като са взели чантите с документи, пари и други ценни неща. Полицията, която извикахме към 08.30 часа, когато видяхме, че вратата е притворена, предположи, че ние и кучето сме били обработени с газ", съобщи социалистът, който неотдавна нашумя, разпространявайки фалшивата новина, че язовир Искър е отровен и част от софиянци пият опасна за здравето им вода.

Според депутата взломът в жилището му е станал около 2.30 часа сутринта на 3 юли. Каква е причината да се оплаче почти месец по-късно, засега той не уточнява. Намира обаче за важно да подчертае, че най-подозрителната подробност в случая е, че са откраднати руските банкови карти на съпругата му, "на които тя получава руската си пенсия от 55 год. възраст и социална карта".

"Най-подозрителното е, че миналата година на в началото на март от чантата на съпругата ми бяха откраднати пак нейните руски карти и аналогична сума на тях (и пенсионна банкова карта на баща ѝ от Сбербанк – при това невалидна, с изтекъл срок). Те са били намерени от полицаите от 05 РУ-СДВР почти веднага – на 20 март. Но ѝ бяха върнати от полицаите чак в края на юли 2017 г. Тогава, както и сега при кражбата, в портмонето ѝ имаше и български карти", добавя Ерменков без да доразвие в детайли логическата си мисъл.

Писмото му съвпадна с месечния брифинг на вътрешния министър Валентин Радев, който изненадващо бе посетен от известния режисьор на чалга клипове Людмил Иларионов-Люси, който също се оплака, че е станал жертва на посегателство.

Преди близо 3 месеца Иларионов шофирал колата си във Велико Търново, когато бил засечен от друг шофьор. Впоследствие режисьорът настигнал другата кола, за да направи зебележка на мъжа, но другият произвел изстрел с газов пистолет срещу него. Иларионов разказа този сюжет в серия свои телевизионни участия напоследък, като дори поиска оставката на Радев, тъй като по случая му нямало никакъв напредък.

Бюлетинът на МВР с пострадали публични личности бе допълнен миналия уикенд и от взлом в жилището на водещата от БНТ Мира Добрева, която подобно на Таско Ерменков, е спяла по време на престъплението. Очевидно заради последните случаи, които бързо добиха медийна популярност, ръководството на столичната полиция се беше подготвило със статистика във вторник, от която става ясно, че всъщност няма бум на домовите кражби, а те дори намаляват – от 1078 случая през първите 6 месеца на м.г. до 969 за същия период през т.г.

"Имаше сутринта изказване в медиите, че са се увеличили кражбите в южната част на София, по-скъпите квартали – район "Витоша". Там статистиката също е красноречива за същия период на м.г. са били 74, а в момента са 46. Относно кражбите, които бяха в публичното и медийното пространство обявени и афиширани, искам да ви кажа, че там не сме спрели да работим. По разпространените видеозаписи са установени доста лица от криминалния контингент, които приличат. С всичките тях се работи, за да установим съпричастността им, защото имаше лица, които много приличаха визуално, но след като бяха проведени процесуално-следствени и оперативно-издирвателни мероприятия с тях, се установи, че те нямат съпричастност към дадения случай (вломът в дома на Мира Добрева). Работата продължава", докладва шефът на СДВР Ивайло Иванов.

След него думата взе вътрешният министър Валентин Радев, за да обясни, че настоява пред подчинените си да бъдат добри да подготвят "максимално добре всичко онова, което иска прокуратурата, защото, нали разбирате, аз винаги съм го казвал с пожарната примера – там всички ги хвалят, тука няма как да ни похвалят, 'щото над нас – ние сме свързани – полиция, прокуратура, съд ... и оставаме, някакси, висим".

Всичко това обаче не успя да трогне Людмил Иларионов, който даде воля на чувствата си, предполагайки, че всъщност статистиката на МВР сочи към намаляване на престъпленията, тъй като хората вече не вярват на полицията и въобще не подават сигнали. След което се оплака, че зам.-министър Стефан Балабанов му обещал да го информира по неговия случай по мейла, но това така и не се било случило.

"По случая има образувано досъдебно производство. Вие сте подали сигнала през телефон 112, незабавно е изпратен екип. Представили сте видеоклип, на който се вижда, на който се вижда действието по хвърляне на бутилката. Установено е лицето, което е управлявало автомобила, проведени са съответните процесуално-следствени действия, назначени са множество експертизи, тъй като в неговия дом е открито и газово оръжие", обясни на режисьора на свой ред главният секретар на МВР Младен Маринов, на което Иларионов раздразнено напомни, че лично бил казал на пристигналите на място полицаи, че срещу него е стреляно с газов пистолет.

"За съжлаение на място не са установени свидетели, освен Вас, които да са видяли това действие с газовото оръжие. Затова са назначени съответните експертизи, които да дадат информация за вида на оръжието, взети са обтривки от ръцете на водача на другия автомобил, за който твърдите, че е стрелял, за да се докаже, че наистина е произведен изстрел, тъй като това във видеото, сам знаете, го няма", добави Маринов.

В крайна сметка вътрешният министър успя отново да си върне думата и малко след това да прекрати брифинга, оставяйки заместника си Балабанов да се доразбере с Иларионов кога и по какъв начин пострадалият режисьор ще бъде информиран за хода на разследването.

Споделяне

Още по темата

Още от България