Татарите в Крим се оплакват от нова вълна от репресии

Татарите в Крим се оплакват от нова вълна от репресии

Татарите в Крим, мюсюлманско малцинство, което се противопостави на анексията на полуострова от Русия през 2014 г., се оплакаха, че срещу тях се извършват репресии. Това стана след серия от обиски, извършени от руската полиция, предаде Франс прес.

Десетина жилища на кримски татари бяха претърсени вчера в Ялта и в Алуча. Дванадесет души бяха задържани, съобщи в петък представителят на татарската общност в Крим Заир Смедила. Той уточни, че осем от задържаните са били освободени след разпит, но останалите четирима, сред които и правозащитникът Емир Усеин Куку, остават в ареста.

Тези обиски бяха извършени в нарушение на закона, се казва в изявление на Меджлиса, асамблеята на татарите в Крим. Това е нова вълна от репресии, насочени срещу татарите, и тя започна от Крим, се допълва в документа.

Прокуратурата на Крим каза вчера, че четирима души са арестувани по подозрения, че са свързани с ислямистката група Хизб ут Тахрир, която е забранена в Русия и която, според разследващите, е имала действаща клетка в Ялта.

300 000 татари от Крим, които са 12 процента от цялото население на полуострова, бойкотираха през 2014 г. референдума за присъединяване към Русия. След анексията няколко хиляди татари бяха пратени в предварителния арест, а техните жилища бяха претърсени. Руските власти забраниха на татарските лидери да влизат на територията на Крим.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?