Татарски лидер: Русия разполага в Крим модерни оръжия, заплашващи НАТО, включително България

Рефат Чубаров

Русия разполага в Крим голямо количество модерни оръжия, които заплашват южния фланг на НАТО - България, Румъния и Турция, заяви лидерът на кримските татари Рефат Чубаров, цитиран от украинската държавна информационна агенция УКРИНФОРМ.

"Не съм експерт по оръжията, но ако вземете предвид тези характеристики, давани от военни експерти, то тогава Русия в момента представлява реална заплаха за тези държави, разполагайки своите оръжия. Сега тези страни членки на НАТО са принудени да засилват отбранителния си капацитет", заяви

Чубаров е депутат в украинския парламент и председател на събранието на кримските татари, Меджлиса. Той предположи, че руският президент Владимир Путин се подготвя за тежки преговори за Крим. "(Путин и неговият вътрешен кръг) не изключват възможността за руско изтегляне от полуострова, но по такъв начин, че да не бъде изтълкувано като тяхно поражение. Те ще се опитат да запазят своя имидж", каза Чубаров.

Украинският министър на отбраната Степан Полторак заяви днес, че въоръжените сили се сражават на изток срещу сила, наброяваща над 42 000 души, предаде Франс прес. Три четвърти от тези хора са сепаратисти, а останалата една четвърт са руски военни, подкрепяни от 556 танка, каза Полторак на заседание в Киев на Интерпарламентарния съюз Украйна НАТО.

Той уточни, че от общо 42 500 души, 33 хиляди са бунтовници. Според оценките на Полторак Русия вероятно има близо 10 000 войници в Украйна, отбелязва АФП. Украинският министър на отбраната обвини Москва, че е "главният организатор и спонсор на конфликта" в страната му.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?