ТАЦ: България показва грозното си лице

Протест срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция. Сн. БГНЕС

С европредседателството България възнамеряваше да разкраси олющения си имидж. Но май няма да се получи. Защото в страната се завихри безвкусен дебат, зад който наднича грозното ѝ лице, пише германският в. ТАЦ, цитиран от Дойче веле.

Авторката Барбара Йортел се спира в кратка статия на "безвкусния дебат" в България, развихрил се покрай Истанбулската ковнеция. Дебат, който, според германската журналистка, се насърчава по не особено добър начин от много български медии.

Йортел пояснява в самото начало, че Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието над жени е документ на Съвета на Европа, който България е подписала още през април 2016. Предвиденото за януари 2018 ратифициране в парламента в София обаче беше отложено на бърза ръка, пише тя и посочва, че срещу ратификацията са се противопоставили "както крайнодесните Обединени патриоти, така и четирима министри от управляващата в коалиция с тях партия ГЕРБ на премиера Борисов, наричащ себе си "проевропейски"".

"Висшият патриот и министър на отбраната Красимир Каракачанов обяви конвенцията за "скандална" и дори заяви, че международни групи лобисти искали да накарат България с подписването ѝ да легализира третия пол", отбелязва авторката на ТАЦ. Преди това, пише още тя, ВМРО отправи предупреждение, че ако България ратифицира конвенцията, в училищата сигурно щели да започнат да се обсъждат теми като хомосексуалност и транссексуалност и да се прави реклама на еднополовите бракове.

По-нататък изданието се спира на реакцията на БПЦ и посочва, че тя, на свой ред, обявила конвенцията за своего рода поощрение към разврат и инструмент за налагане на ценности, които са чужди на българите. Изненадващо и опозиционната БСП се включи в хора срещу "налудничавия джендър", пише ТАЦ и допълва, че лидерката Корнелия Нинова е поискала референдум по темата.

"Очевидно никой от кресливите обвинители не е прочел конвенцията, защото в нея не се говори нито за трети пол, нито за еднополови бракове", пише изданието. "Както може да се прочете в пояснителния текст към документа, понятието "джендър" не е заместител на понятията "мъж" и "жена"", подчертава Йортел.

В края на публикацията се посочва, че ГЕРБ възнамерява да сезира Конституционния съд с искане за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с конституцията на България. "Истинската защита на демократичните права и свободи изглежда другояче", заключава изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари