Татяна Дончева: ДПС се присламчва към ГЕРБ, за да извива ръце

”Досиетата на КТБ трябва да се отворят, там са парите на мафията”

Татяна Дончева

ДПС имат някакъв интерес да се присламчат към ГЕРБ, защото смятат, че имат твърд електорален резултат и ако бъдат необходими за съставяне на следващо правителство, биха могли да имат ресурс да извиват ръце, коментира в събота пред Нова телевизия лидерът на ”Движение 21" Татяна Дончева.

Според Дончева лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да се върже в никаква коалиция, защото би загубил от това.

"Има група от сериозни задкулисни играчи, които бихме идентифицирали с обръчите на Ахмед Доган и с ударна сила Делян Пеевски. Те хванаха през тази година целия български политически живот и доминираха в правителството. Всъщност не Орешарски управляваше, а именно тези кръгове", каза още Дончева.

Тя коментира, че в момента кръга на Доган и Пеевски прави опит да запази контрола върху ситуацията в страната.

"Титаничният сблъсък на банкера на обръчите (Цветан Василев) и изпълнителния им директор (Делян Пеевски) доведе до сегашното положение на политическа и финансова криза. Втората се отрича доста необективно от хора, които не искат да бъдат свързвани с нея", добави Дончева пред Нова телевизия, цитирана от ”Дарик”.

Според нея бъдещето и развитието на тази банка е основополагащ въпрос за българския преход оттук нататък.

Лидерът на "Движение 21" разкри, че формацията ще вземе участие на предстоящите парламентарни избори. Тя каза, че си дава сметка, че темата с КТБ и нейното бъдеще ще е основна в предизборната кампания и партиите трябва да предложат своите решения.

"Проблемът засяга преди всичко икономическата система на България. Тя се измерва в няколко параметри. Парите на оръжейната индустрия, на голяма част от енергетиката, на общините и болниците са в КТБ. Това означава, че единият от двата основополагащи въпроса е банката да остане и схемата, дори и с други собственици, да остане, за да може да бъде създаден нов чудовищен катаклизъм", коментира още Татяна Дончева.

Според нея другият голям проблем са досиетата на КТБ. Тя призова да се разкрие кой е бил на хранилка към банката, защото сред документите има доказателства за много необясними кредити, консултантски договори и влогове. Татяна Дончева е адвокат на обвиняемата за присвояването на 206 милиона лева от трезора на КТБ касиерка Маргарита Петрова.

”Там са парите на мафията. Тази информация трябва да стане обществено достояние”, каза Дончева.

Споделяне

Още по темата

Още от България