Татяна Дончева: Хора близки до властта искат да използват съда за бизнес поръчки

Татяна Дончева: Хора близки до властта искат да използват съда за бизнес поръчки

Има среди, свързани с изпълнителната власт, които искат да крадат бизнеса на хора, използвайки съдебната власт, заяви във вторник Татяна Дончева от Движение 21. "ВСС показа, че изобщо не му пука за нищо, защото в края на мандата те си разчистват терена… Това, което направиха (с уволнението на Мирослава Тодорова) е от глупост. Искаха да си върнат на този, на който искаха да си върнат”, добави бившият депутат и член на вътрешната комисия в интервю пред БНР по повод предстоящия доклад на Брюксел.

Според нея Европейската комисия също носи вина за липсата на посока на реформите в българската съдебна система. Дончева коментира, че в България управлява организираната престъпност, която е дошла на власт именно с подкрепата на Брюксел и "един куп чужди правителства".

"Едва ли трябва да живеем от доклад в доклад, попивайки фразите на европейските чиновници, които също са част от проблема с липсата на посока в реформите. Ние нали си знаем проблемите, защо трябва да ни кажат от няколко знакови дела какво следва? Трябва ли ни специален доклад, за да установим, че вътрешният министър непрекъснато натиска съдиите за резултати, които нямат никаква връзка с доказателствата, нужен ли ни е доклад?, попита риторично Дончева.

Тя обясни,че есенцията в черновата на доклада е заключението за "липса на посока в реформите".

"Това означава, че вместо да си направим сметката как да постигнем ефект, как да намерим правилните хора, как да им създадем условия, че те да работят максимално добре и накрая да отчетем прогрес, ние се чудим как да ощипем оттук и оттам мерки, които да напудрят мозъка на някой чиновник от Брюксел, че ще свърши работа, и после да отчетем, че няма да свърши работа", е мнението на Дончева.

Бившият червен депутат допълни, че този ВСС не е на тройната коалиция, както твърдят от ГЕРБ, а е отговорен само пред Цветанов.

Трябва ли ни специален доклад, за да установим, че Цветан Цветанов, ръководен от липсата за представа за света, освен тази в главата му, оказва натиск върху съда? За да подчини ВСС на своите прищявки той си служи с компромати. Цветан Цветанов дълго време събираше компромати срещу членовете на ВСС и тъй като притежава контролния пакет, вече не е необходимо те да бъдат подканяни, за да изпълняват поръчки. Това не е ВСС на тройната коалиция, а ВСС-то на Цветанов, който вкара кадрите на МВР на ключови позиции в съдебната система, плодовете на което ще берем тепърва”, обясни Дончева.

Тя допълни, че най-ефективната институция в съдебната власт в момента е съдебния инспекторат, който се ръководи от Ана Караиванова, кадър на БСП и заместник-министър на правосъдието в правителството на тройната коалиция.

Най-ефективната институция в момента е Инспектората на ВСС и се оглавява от възможно най-политически свързания човек – Ана Караиванова. Никой обаче не я обвини за нищо, защото съвсем добросъвестно си върши работата. Тя даде най-голяма ефективност с работата си. Какво ни пречи по същия начин да подходим към ключовите назначения в съдебната система, към подбора на членове на ВСС. Защо непрекъснато търсим послушници и зависими хора?”, каза още Дончева.

Според нея “с глупави, прости и недоучени хора няма как да се случват нещата”, както и че "няма нужда от никакви доклади на всевъзможни международни институции да ни показват това, което всички знаем".

Споделяне

Още по темата

Още от България