Татяна Дончева и АБВ преговарят за предизборна коалиция

"Движение 21" не виждало непреодолими различия между двете партии, включително за радикална съдебна реформа

Константин Проданов и Татяна Дончева, сн: БГНЕС

"Движение 21” на Татяна Дончева направи крачка към съюз с партията на Георги Първанов АБВ, която наскоро си избра за нов лидер Константин Проданов. Двете формации обявиха в петък, че ще правят нов лявоцентристки блок, с който да участват на предстоящите предсрочни избори.

"Днес направихме един предварителен, но обстоен разговор . Той е резултат от мандата, който получи нашето ръководство за търсене на възможно коалиционно партньорство в лявоцентристкия и патриотичния спектър. Нашето виждане е, че е необходимо прагматично да търсим разширяване на нашето влияние чрез потенциални партньорски формации, с които имаме допирни точки“, обяви Проданов.

Татяна Дончева допълни, че са стартирали тези преговори, приемайки предложението на АБВ за евентуално постигане на коалиционно споразумение и общо явяване на изборите тази пролет.

"Запазвавме като ключова радикалната съдебна реформа. Дали ще се споразумеем за общите приоритети, е въпрос на следващата седмица. От наша гледна точка няма непреодолими различия“, допълни Дончева.

Тази позиция буди изненада, доколкото до момента Дончева е била сред най-ревностните застъпници на радикална съдебна реформа, за каквато се бори бившият правосъден министър Христо Иванов, учредил наскоро партията "Да, България". В същото време АБВ действаха като политически инструмент на главния прокурор и ВСС, чийто стремеж беше да предотвратят тази реформа: по време на бурните дебати за конституционните промени през 2015 г. Първанов бе този, който предложи да се зачеркнат всички ключови поправки в проекта, внесен от Христо Иванов.

На пресконференцията Татяна Дончева отбеляза, че всяка от двете партии е наясно с каква електорална подкрепа разполага и че споразумението помежду им може да доведе до допълнителна подкрепа. Тя смята, че до края на идната седмица трябва да са сближили позициите си за листи, приоритети и предизборна платформа. И Дончева, и Проданов казаха, че няма да търсят на този етап сближаване с БСП.

В отговор на въпрос Дончева посочи, че БСП е в лявото пространство, но "се ръководи от олигарси".

Преговорите между АБВ и "Движение 21" не са първи опит за сближаване на партиите в лявото пространство.  Преди президентските избори през ноември двете партии провеждаха срещи с БСП за евентуална обща номинация, които не дадоха резултат. Първоначално АБВ и "Движение 21" бяха поканени на преговори с БСП за единна номинация. Дончева се оттегли първа от преговорите, довели до договорка между БСП и АБВ да издигнат за президент тогавашния шеф на ВВС Румен Радев. Впоследствие обаче лидерът на социалистите Корнелия Нинова отхвърли предлаганата от Първанов коалиция и АБВ участва в изборите със собствен кандидат – Ивайло Калфин. Изборната победа на Румен Радев тласна нагоре рейтинга на БСП, която в момента се надява да спечели и предсрочните парламентарни избори.

В същото време и Дончева, която се кандидатира за президент от "Движение 21", и Ивайло Калфин, финишираха с крайно незадоволителни резултати . АБВ получи 3.28% , а Движение 21 – 1.81%.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?