Татяна Дончева и Христо Иванов със сходни виждания за реформа на прокуратурата

В този му вид държавното обвинение е източник на корупция и изпълнител на политически поръчки

Кадър: Нова ТВ

"Прокуратурата е източник на корупцията. Това ни каза и председателят на Венецианската комисия. Дейността на главния прокурор може да се следи и от парламентарна комисия, но за целта са нужни политици, които да му задават въпроси". Това каза в четвъртък пред Нова телевизия лидерът на "Да, България" Христо Иванов, според когото корупцията се корени в политическата система.

По думите му българските политици масово участват в купуването на гласове и точно заради това не трябва да говорят как да се реши този проблем. "Когато участваш в купуване на гласове не можеш да питаш главния прокурор нищо", обясни позицията си той.

За да се случи съдебна реформа пък, кандидатът за депутат повтори, че са необходими политици, които не се страхуват да задават въпроси на главния прокурор.

"Ако цялата политическа класа не започне да се страхува, че ще влезе в затвора, значи няма никакви промени", каза още Иванов. Той участва в в предизборен дебат заедно с лидера на "Движение 21" Татяна Дончева и евродепутата от Патриотичния фронт Ангел Джамбазки.

По думите на Иванов, за да се справи държавата с корупционния модел, освен сериозна реформа на прокуратурата са необходими въвеждане на проверки за почтеност на всички ешелони във властта и работещи регулатори.

Дончева добави, че съдебната реформа няма как да се случи, след като "политиците с определени договорки помежду си излъчват членове на Висшия съдебен съвет". По думите ѝ докато във властта има хора, участвали в приватизацията, промени няма да се видят.

"Без скалпел няма как да стане решаването на проблема с корупцията. Прокуратурата може да фалира бизнеса на всеки или да разпъне чадър и да развие бизнеса на друг", заяви Дончева.

"Този сталински модел, нямам нищо против Сталин, но не ме разбирайте погрешно, е свързан с една централизация на системата, с възможностите горните да нареждат на долните изходи от дела и преписки. Този модел няма как да сработи. Прокурорите трябва да са подчинени на закона", заяви още тя. А по думите ѝ сега прокуратурата е икономически и политически играч. "Това са хора, които по посочване могат да ви фалират. Или да направят чадър върху бизнеса ви", допълни тя.

Представителят на Обединените патриоти Ангел Джамбазки не отрече обвинението на Христо Иванов, че именно заради патриотите в предходния мандат не са взети мерки срещу безконтролността на прокуратурата. Той се обяви за "цялостна промяна на законодателството, ако трябва", но така и не стана ясно какви са вижданията му за реформиране на съдебната власт. За сметка на това националистът се съсредоточи върху "битовата престъпност" и "защитата на границите ни".

Според него "Турция и режимът на Ердоган представляват заплаха за националната сигурност на България". Той се обяви за обща европейска политика, която да договори отблъскването на нелегалните имигранти.

Джамбазки добави, че едно от решенията на битовата престъпност е да се позволи притежанието на оръжие. По думите му всеки, който е физически и психически здрав, трябва да може да притежава оръжие, с което да се защитава.

Христо Иванов посочи друг проблем – капацитетът на МВР не е достатъчен да се справи с този тип престъпност. Според него част от чиновниците в министерството трябва да бъдат намалени и заменени с редови полицаи. Той допълни, че вкарването в затвора на всеки осъден за битова престъпност харчи много пари на държавата и заради това трябва да се наблегне на превенцията.

"За първо престъпление от подобен тип е добре да се приложи пробацията. Механичното пращане на хора в затвора не означава, че те ще се променят, а трябва да мислим и в тази насока", каза Иванов.

Споделяне

Още от Избори 2017

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?