Татяна Дончева: Изборът за ВСС бе "свирен мач", който Нинова продаде

Татяна Дончева: Изборът за ВСС бе "свирен мач", който Нинова продаде

"БСП прокламираше, че е предложила 6 души, по които няма възражения. Даде на ГЕРБ да им избере едни 3-ма души, които са по-приближени на Цацаров, на статуквото". Така лидерът на Движение 21 Татяна Дончева коментира пред БНТ в сряда поведението на социалистите при попълването на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет.

По думите ѝ председателят на БСП Корнелия Нинова е "продала мача" за кадорвия орган на Темида.

Според нея ако поне двама от отпадналите трима кандидати на БСП са били избрани, е било възможно да се получи "нещо по-различно". Кандидатите на БСП, които бяха избрани са Даниела Маринова-Марчева и Драгомир Кояджиков за съдийската колегия и Светлана Бошнакова за прокурорската колегия. Тримата, които не получиха достатъчно гласове, за да влязат във ВСС, са Диана Хитова, Маринела Тотева и Марина Дойчинова.

“Какво значи БСП да си сложи 6-те кандидатури, от които ГЕРБ да си избере 3-ма, които предпочита? Свирен мач няма защо да коментирам”, каза още Дончева за бившите си колеги от левицата.

Тя обясни, че ВСС, независимо, че съдебната система е независима, е доста свързан с парламентарните партии. Според нея “има значение дали кандидатите са търсени като реформатори, или като хора, които закрепват статуквото”.

Лидерът на Движение 21 допълни още, че кандидатите, номинирани от "Обединени патриоти" са свързани с ДПС.

 

 

Споделяне

Още по темата

Още от България