Татяна Дончева излиза от политиката

Татяна Дончева излиза от политиката

Депутатът от БСП Татяна Дончева се отказва от следващия парламент. Това съобщи самата тя в сряда след заседание на червения пленум, който не одобри кандидатурата ѝ за евролистата.

"Не е проблем нито че съм била в листата за Европарламента назад, нито че съм била още по-назад, нито че съм била извадена в последния момент. Участвала съм в битки и не съм човек, който се отказва от битки. Нито пък съм играла с подсигурен пост", каза Дончева в изключително емоционално изявление пред репортери на Позитано 20.

"Има принципни въпроси. Единият от тях е начинът, по който в БСП се определя кой какъв става. Има формално ръководство и съответни органи. Оказва се обаче, че има изключително тесен кръг лица, които вземат решение и много често тези лица дори нямат легитимни функции", продължи Дончева, чието противоречиво, но ярко политическо присъствие я превърна в една от емблемите и на БСП, и на българския парламент в последните години.

В отговор на въпрос на Mediapool тя каза, че визира съветниците на Сергей Станишев и малка част от Изпълнителното бюро на партията.

Дончева подчерта, че тази практика на вземане на решения е от няколко години.
"Няма да седна да се подлагам на кулоарни интриги и на решения, които се вземат в кулоарите, не ми е в силата. Ако няма значение в една партия колко гласове можеш да донесеш и можеш ли да свършиш работа, аз тогава не участвам в тази игра!", коментира още тя.

Резултатите от управлението – забранена тема в БСП

По думите ѝ в БСП вече е забранена тема да се коментират управленските резултати.

"Замъгляват нещата с пиар кампания, която започва да изглежда странно", обясни тя, като даде пример с раздухването на скандала около затварянето на сметището в Суходол.

"Личността ми се бунтува срещу това в ЕП да занесем национална проблематика – едните да плюят правителството, а другите – Столична община", каза Дончева.

Според нея политическата реклама в българската политика вече е надхвърлила всякакви здравословни граници.

"Защо трябва да се подчинявам на тия правила и да се включвам в тази създадена виртуална реалност, чиято цел е да замръчква на хората главите?!", попита риторично Дончева.

Запитана какво ще стане с габровската организация, на която тя е лидер, депутатът отговори, че за лявата идея може да се работи и да се отстоява и без да си министър.

Запитана дали може да напусне и БСП, Дончева настоя да не се спекулира с този въпрос. Това тя е заявила и пред съпартийците си.

В заключение Дончева подчерта, че колелото на историята се върти и че в един момент може да си на върха, а след това да паднеш от него и обратното.

Червените не пуснаха и Плугчиева в евролистата

Пленумът на БСП не допусна в евролистата и вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева, чийто стремеж да отговори на изискванията на Брюксел често я вкарват в конфликт с министри и висши партийни функционери, отговарящи за усвояването на европейски пари.

Станишев се опита да обясни дипломатично, че имал допълнителни разговори с Плугчиева и двамата са преценили, че предстои да се върши още много ежедневна работа и впускането ѝ в еврокампанията ще е "прекалено голяма загуба" за правителството.

Според представители на левицата обаче Плугчиева няма да се откаже от европейски пост и има много голяма вероятност тя да бъде издигната от БСП за еврокомисар.

Станишев призова съпратийците си да загърбят междуличностни спорове и нереализирани амбиции. Според социалисти освен Плугчиева, сред адресатите на препоръката е и Татяна Дончева, за която до последно се говореше, че ще бъде сложена на избираемо място в листата за ЕП, но се оказа без никакво.

По време на откритата част на заседанието на червения пленум лидерът Станишев поздрави съпартийците си с "успеха", който България постигнала вчера с решението по размразяването на парите по ИСПА. "Това е изключително важно и като политически знак, окуражително е, вижда се, че сме на прав път и със силна политическа воля", коментира Станишев решението на Брюксел да размрази 115 млн. евро.

Колегите ѝ признават, че тя има качества и в решаващи за БСП парламентарни сюжети винаги е заемала "правилната" страна, но в същото време е била и източник на скандали. Не се е договорила с "когото трябва", коментираха депутати, според които президентът Георги Първанов е бил против кандидатурата ѝ, а Станишев нямал особено желание да я тика напред. Не е ясно дали Дончева ще получи и сигурно място в червената листа за Народно събрание, коментираха още социалисти, което явно е било сред мотивите ѝ да се откаже от изборите за национален парламент.

Начело на листата за ЕП е вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин, следван от Иилияна Йотова и Кристиян Вигенин. На четвърта и пета позиция са пак настоящи евродепутати от БСП - Евгени Кирилов и Маруся Любчева, а на шеста е номиниран Румян Русинов – зам.-директор на ромския фонд. Проф. Андрей Пантев е на седмо място, като премиерът заяви, че имали амбицията да вкарат и седми евродепутат, макар според социологически прогнози избираемите меса в червената евролиста са 4-5.

На 14-та позиция е студентът Николай Мартинов, който участва в предаването на БНТ "Големият избор" и дори стигна до финала.

В отговор на въпрос за евентуална негова номинация за еврокомисар, Ивайло Калфин каза, че този въпрос не е актуален в момента и в следващите няколко месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България