Татяна Дончева: Изтребителите може да "уволнят" правителството

ГЕРБ и БСП били "тамагочита" на световните сили, смята лидерът на "Движение 21"

Татяна Дончева: Изтребителите може да "уволнят" правителството

Сделката за придобиването на нов тип боен самолет може да свали правителството, като за това могат да помогнат "Атака" и "Воля". Тази теза разви Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", пред бТВ.  Тя коментира решението на правителството да започне преговори със САЩ за покупката на изтребители F-16.

"Може да се стигне до предсрочни избори заради самолетите. Патриотите са царе на „България на три ракии". Гражданството обаче да постави въпроса по темата със самолетите: разбира се, че има кой да натиска за сделката. Да ме прощава гербаджията генерал Попов, че това не било лобиране. Разбира се, че ще лобират и то грубо", каза Дончева.

Председателят на парламентарната комисия по отбрана Константин Попов и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов отричат да е имало натиск от страна на САЩ за покупката на американския изтребител.

Дончева попита  защо си купуваме самолети за въздушни нападения – "т.е. ние да нападаме някого, ми се струва малко изхвърляне".

"Ние да си обявим какво ни трябва и с какви пари разполагаме. Като сме пуснали процедура – военните специалисти да кажат какво е най-доброто. А не такива като ние с вас да решаваме", посочи тя.

По думите ѝ "Воля"“ и "Атака" могат да се окажат препъни камъка заради известната им проруска ориентация.

"Веселин Марешки и Волен Сидеров могат да се окажат достатъчни, за да свалят правителството. Руснаците държат лостове върху тях", каза Дончева.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки не пропуска възможност да атакува публично Каракачанов, включително и за сделката за изтребителите. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров директно поиска да си купим руски машини.

"Третото правителство на ГЕРБ е избрано и съществува заради изключително удачната международна конюктура, в която са тамагочита – да им натискат копчето и да вдигат ръка. Тамагочито е ГЕРБ. БСП е в същата роля. Българският парламент е пълен с тежко контролирани хора. И в същото време казват ние сме за самостоятелна външна политика", коментира Дончева.

Тя обвърза сделката за изтребителите с етническото напрежение във Войводиново, участие в което взе и Каракачанов.

"Патриотите имат тежък проблем със самолетите, които се паднаха на тяхната къса клечка – да решат тази оръжейна сделка. Това е тежко камъче в обувката и понеже не може да се рискува животът на правителството, те си намериха отдушник. Не можем да правим от всяко село нова Катуница. Известно е във всяко село къде има махали. Както решаваха въпроса с шума, така да решат и този", каза Дончева, визирайки каузата на партньора на Каракачанов – Валери Симеонов да въдвори тишина в курортите.

Споделяне

Още от България