Татяна Дончева към Ива Митева: Не се дръжте като болонка на някой сценарист

Татяна Дончева и Ива Митева. Сн. БГНЕС

"Не се дръжте като болонка на някой сценарист." С тези думи зам.-председателят на парламента Татяна Дончева се обърна към председателя на парламента Ива Митева, която напусна пленарната зала заедно със съпартийците си от "Има такъв народ" преди решаващото гласуване, което да легитимира проваления мандат на партията за съставяне на правителство.

Дончева, която е депутат от "Изправи се БГ! Ние идваме", поясни, че Митева преди ден е подписала проекторешението, а днес то е било скъсано и внесено без подпис.

По-късно Митева коментира пред репортери: "Болонката може да бъде приятел, но може да има и доста силен характер. Не се знае какво ще стане и какъв характер ще проявя."

Оправда поведението си с това, че много ѝ се иска "единението да е силата и всички да сме единни, но не се получава". Всеки ден някой е агресивен. Отношението ни един към друг ми тежи вече, не знам на кого да вярвам, поясни Митева..

"Затова всъщност беше толкова остра и днешната ми реакция", каза тя Митева за смачканото от нея проекторешение на тазсутрешния Председателски съвет, на който е бил обсъждан актът на парламента, с който беше оттеглен кандидат-премиера на партията Пламен Николов.

"Беше достатъчно едно писмо до председателя на парламента, с което да се констатира оттегленото съгласие, както и до президента на републиката, а не ние днес да приемаме такова решение", каза председателят на НС.

"Разговарях с конституционалисти и всички бяха на моето мнение. След като мнозинството искаше това решение, ние затова не участвахме, а аз за това излязох от залата, защото смятам, че това решение беше ненужно", допълни тя.

Ива Митева не се съгласи с определението "конституционен Франкенщайн", давано за днешния парламентарен казус, при който окончателно бе сложен край на проучвателния мандат на ИТН, което позволи процедурата да продължи.

Ива Митева преди ден призна, че не е сигурна дали ще се кандидатира за нов мандат като народен представител.

"Разколебана съм като цяло от политиката", каза тя.

След кариера като експерт и шеф на дирекция в НС, съчетана с научни занимания, Ива Митева за пръв път влезе в политиката като депутат от партията на Слави Трифонов. Тя бе председател на рекордно кратко просъществувалото 45-то НС, както и на сегашното, което вероятно едва ли ще изкара повече след проваления правителствен мандат на "Има такъв народ".

Споделяне

Още по темата

Още от България