Татяна Дончева: КОНПИ и Специализираният съд трябва да бъдат закрити

”Държавата не може да се управлява по мутренски – каквото е казал главатарят”

Татяна Дончева, сн. БГНЕС
”Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) и Специализираният съд незабавно трябва да бъде закрити", коментира лидерът на ”Движение” 21 Татяна Дончева.
 
”Не може да има държавен орган, който беззаконничи (…) Може ли нещо да мине три пъти на съд и после да се появява КОНПИ и казва: какво ни интересува съдът? Това е измислен орган, на който на първо време трябва да бъде забранено да блокира стотици пъти по-големи суми, отколкото ще претендира. Ако претендират 5000 лв., да не правят запори за 500 000 лв. – иначе е рекетиране на противниците”, коментира Дончева ситуацията около КОНПИ и съиздателя на ”Дневник” и ”Капитал” Иво Прокопиев.
 
Миналата седмица Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) съобщи, че е поискала и получила от Бургаския окръжен съд запор над имущество на Прокопиев на базата на становището си, че сключената през 1999 г. сделка за приватизацията на дружеството "Каолин" е незаконна. 
 
Тя добави, че ”държавата не може да се управлява по мутренски – каквото е казал главатарят”.
 
”Когато ви управляват хора, които се държат от чужбина с всевъзможни факти от тяхната близка и далечна биография, се вземат решения в чужд интерес”, посочи Дончева пред бТВ. 
 
Татяна Дончева каза още, че лидерката на БСП Корнелия Нинова трябва да взима категорични позиции.
 
” Не ме интересува дали има проблеми с вътрешната си опозиция, или не. Като лидер на опозицията, трябва да демонстрира политически възгледи и действия (…)”, добави тя.
 
”Нинова е участник в разбойническо-ментраджийска приватизация”, смята Дончева.
 
Във връзка с отпадането на мораториума за скъпите нови лекарства, Дончева смята, че е показателен за дилетанския начин, по който се вземат решенията у нас.
 
”Никоя здравна система не може да покрива парите на тежко болните, това е въпрос на пари, а не на права (…) Всеки от нас има близки хора, болни от рак. Но има още много болести, които трябва да бъдат лекувани. Има хиляди пъти повече хора, които в дълбоката провинция си умират вкъщи, без дори да могат да стъпят в болницата – имаме  15 болници в областни градове, които са за закриване”, каза тя.
 
”Един месец говорят за тоя мораториум и никой не обяснява в какво се състои проблемът – а проблемът е да не вземат хронично и онкоболните 2/3 от тази сума, а хиляди хора да умират в дома си… Решението за отпадането на мораториума е доминация на пиара над здравия разум", коментира Дончева.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?