Татяна Дончева: Можем да сме камъка в обувката и на БСП, и на ГЕРБ

За да се случат конституционни промени, трябва да има отношения между партиите, те не могат да бъдат изработени от невежите

Татяна Дончева: Можем да сме камъка в обувката и на БСП, и на ГЕРБ

"Златният пръст" не е обезателно за един милион, за две сделки, за триста хиляди. "Златният пръст" може да почива на ясни изисквания, обявени публично пред обществото изисквания, които пак то - обществото смята за необходими за всички ни, в това число и за червените бабички, даже за гербаджиите, казва лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева.

Движение 21 е в предизборна коалиция с АБВ. Как се случва така, че малко след президентските избори, когато вие поставяхте основен акцент съдебната реформа и демафиотизирането на държавата, заставате рамо до рамо с човека, пил кафе с братя Галеви?

Преди изборите за президент имахме клип как може да се преплува река с лодка, в която има вълк и овца. Много хора питаха какво практически значи този клип. Аз им обяснявах, че този клип е размисъл и всеки човек ще има различен прочит. И че бъдещето ще дава нови и нови примери пред какво е изправена България след 26 години убийствен преход, в който не знаеш вече кой е добър и кой лош, кой е имал вярна и кой грешна преценка, кой е имал грешна преценка, воден от най-добри чувства и с най-добри намерения и с всички признаци изборът му да е правилен, а се е оказал неправилен. Хората са оплетени в такива зависимости, че човек наистина не може да каже чистосърдечно: "остана един чист, в бяло и той е светецът, който да ни води". Добре, ама ние какво да правим като няма чист? Да потънем там, където сме?

В политиката хората биват принудени да правят и компромиси. Някои от тях изглеждат ужасяващи. Ще ви дам пример и за други политици – питах Радан Кънев преди местните избори – защо си в една комбинация с кмета на Хасково (вече бивш – Георги Иванов – бел.авт), който има ужасна репутация. Той ми даде обяснение, което няма да оглася, защото беше личен разговор. Но той си беше намерил оправдание защо е взел това решение.

Можете да намерите подобни компромиси в много други политически формати. Но – относно моите отношения с Румен Петков, и нашите отношения с АБВ ще ви кажа следното – приемете, че ние с Петков живеем в една кооперация и сме в отвратителни отношения, не си говорим и всеки смята, че е прав – аз за себе си съм сигурна. Започва да тече покривът. Добре, ние какво да правим – да продължим да не си говорим, докато не падне цялата кооперация ли? АБВ не е Румен Петков. В партията им има много хора, които смятат Румен Петков за обигран политик и добър организатор. Те също така смятат, че е направил много за културата на Плевен, за Гена Димитрова и нейната памет, за Светлин Русев и неговата галерия, намерили са защо да го харесват.

Паметта на Гена Димитрова и културата на Плевен отменят ли братя Галеви?

Не, не отменят. Съществуват заедно с братя Галеви.

Ако покривът, за който говорите вие, тече заради Румен Петков?

Заради когото и да тече покривът, покривът тече. Каква ситуация имате – вижте само: лявата партия е оглавена от олигарси, от хора, свързани с Пеевски, които го обслужват. Говорят иначе за социалната справедливост, за социалната партия, историческата ѝ памет, за антифашизъм и прочие – а си въртят сделките и далаверите. Какво да правим? Да оставим тези хора да яхнат държавата?

В АБВ имате много хора, които са свързани с БСП и които БСП може да повлече обратно. Имате младо ръководство, нов председател. Има невъзможност старите позиции на Първанов и Румен Петков да влияят върху позиционирането на формацията. Това няма да стане веднага, но влиянието им ще бъде много по-малко от преди 2 години, например.

Защо да смятаме, че председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е назначен от Доган и истинските решения се вземат в Сараите и едновременно с това новият лидер на АБВ е независим?

Председателят на АБВ е нов, който при това не е бил вътре в партийната кухня. Няма как един такъв човек да поеме безпрепятствено щафетата, винаги има един преход, в който хората си предават нещата. И това не е за лошо. Нов човек няма как да има тези организационни умения. Да, той ще се допитва до Първанов, да ще се съобразява известно време. Но не виждам в Коста Проданов марионетка.

Преди президентските избори казахте, че Румен Радев е номинация на оръжейното лоби. Ако помните, АБВ с БСП лансираха Радев. След като тази партия е възможно да влезе в договорки с оръжейното лоби, по ваши думи, как за един-два месеца се изчиства?

Не твърдя кой се изчиства или не. Когато имате вируси в компютъра си, вие ги изчиствате, получавате нови, пак ги изчиствате. Това е един перманентен процес. В крайна сметка ние също влязохме в преговори с БСП, прекъснахме ги по-рано от тях. Това, че не сме дали възможност на БСП да се подиграят с нас, както с АБВ, не прави нещата различни. Ние сме се усетили навреме, че БСП се кани да се подиграе с нас.

Смятате ли, че имате реален шанс за влизане в Народното събрание?

Да, въпреки социолозите на "Галъп". Колкото и да твърдят, че президентските и парламентарните избори са съвсем различно нещо, всички ние знаем, че изборите съвсем не са толкова различни. Основават се на структури на партии, групи за влияние и умението на партиите да поставят правилни акценти.

На президентските избори същите тия субекти обясняваха, че няма никакъв смисъл да се гласува за мен или за Ивайло Калфин. Ние бяхме дисквалифицирани. И въпреки това ние имаме 200 000 гласа. И тия гласове са на хора, на които е внушено, че няма смисъл да се гласува за мен или за Калфин.

Показателно е също, че сравнително лесно събрахме навсякъде листи и то от хора по места. Не бяхме принудени като вездесъщия Марешки да събираме варненска листа, която да разнасяме след това по цялата страна. Имаме си местни кандидати.

За какво се борите, освен за влизане в парламента – за опозиционна партия, или за властта?

ГЕРБ и БСП имат потенциал за по 60-70 мандата. Счита се, че ще влезе Марешки, Патриотите и ДПС. Не знам ДПС с колко ще влезе, защото ДОСТ на Местан и Дал с гласовете от Турция могат да прескочат бариерата. Какви са възможните партньорства: Марешки е патерица на ГЕРБ, Патриотите могат да бъдат скрити партньори, защото Брюксел има нееднозначно отношение към националистите. Това на ГЕРБ му стига, така правят сметката си. Ако не им стига, ще трябва да закачат още нещо, което е абсурдно – Патриоти с ДПС как ще стане? Къде е БСП в тази схема? Преговарят с Патриотите. Е, добре, ама не стигат пак гласовете – какво следва? Според мен Корнелия Нинова би трябвало много сериозно да седне да смята как ще вкара Марешки. Но тя знае, че това е убийствено за БСП.

Ние се подготвяме да бъдем камъкът в обувката. Ние ще сме тези хора, които нямат нужда да влизат на Корнелия Нинова в правителството. Но, ако някой трябва да подкрепи подобно управление, ние ще дадем своите изисквания – даваме им 20 условия примерно и казваме – ако се движите по този път – подкрепяме, ако не – не подкрепяме. Казано с най-прост пример – ако Кирил Добрев иска да стане министър на вътрешните работи, за което разбирам, че се стяга – няма подкрепа. Ако извадите нормален човек, който разбира от тази работа – може.

Как ще се разберете с Първанов и Румен Петков за Кирил Добрев?

Вие смятате ли, че след номера, който БСП свъртя на Първанов, ще ни е толкова трудно?

Очевидно смятате, че можете да сте камък в обувката на БСП. Можете ли да бъдете камък в обувката на ГЕРБ?

С още по-голяма лекота.

Да ви разбирам ли, че отсега се заявявате като "златния пръст"?

"Златният пръст" не е обезателно за един милион, за две сделки, за триста хиляди. "Златният пръст" може да почива на ясни изисквания, обявени публично пред обществото изисквания, които пак то - обществото смята за необходими за всички ни, в това число и за червените бабички, даже за гербаджиите.

Как си обяснявате факта и докъде приемате и не приемате национал-популистката риторика в кампанията?

Ужасявам се. Защото това са хора, които смятат, че политиката е "араламбене му е майката" – само говорим, обещаваме все едно сме в аукцион. Виждам с ужас как остават все по-малко хора, които могат да правят закони. Затова в нашата програма заляга специален раздел какво да се направи със законодателството на така занконодателстващия парламент, какво да се направи в правосъдното министерство, за да има някакъв филтър в самия държавен организъм, който да предпазва от глупости.

Преди бяхте отворена за сътрудничество с десните формации, изборът ви – АБВ, затваря ли тази страница?

Да, настроени сме. Защото няма как да се постигнат конституционни промени без разговор между партиите. А конституционна промяна трябва да се случи – премахване на Великото Народно събрание (ВНС) като институция, което да спре оправданията, че все нещо не можем да направим, защото се изисква ВНС. Това изисква консенсус. Той почива върху отношения между политическите сили, тези отношенията трябва да се изработят. Кой да го изработи? Невежите, които смятат, че парламентът е място, в което си плюем от парламентарната трибуна.

Темата "Русия" – вие винаги сте била по-дистанцирана от АБВ в тази сфера. Ако една от тия 20 точки, с които ще "убивате" в обувката на следващото управление, е нов "Голям шлем", какво ще прави Д21?

Няма как да стане. Самият факт, че в общата предизборна платформа няма да прочетете "Голям шлем", трябва да ви говори много. Ние сме за развиване на отношенията с Русия, но смятаме, че "Големият шлем" е прекалено задънена улица, блокирана от Брюксел и от Вашингтон. Трябва да извадим нови проекти – енергийни, инфраструктурни, но да бъдат договорени с други европейски и азиатски партньори и прочие. Както направиха "Северен поток".

Споделяне

Още по темата

Още от Интервюта