Татяна Дончева: Не искаме да влизаме в правителство, а да му влияем

Като пазим етническия мир, не трябва да забравяме за Пеевски, модела "КОЙ", обръчите от фирми и КТБ, казва лидерът на "Движение 21"

Татяна Дончева

"Държа да отбележа, че ДПС продължава да бъде Пеевски, модела "КОЙ", обръчите от фирми, фалита на КТБ. Това не може да бъде игнорирано. Спасяването на етническия мир е свързано с политиката на българските партии да интегрират етнически турци, да им дадат да разберат, че кариера в български партии е по-лесна, че не е добре която и да е партия да бъде монополист върху етнос, защото това създава проблеми за националната сигурност", казва Татяна Дончева, която е водач на листата на коалиция "АБВ- Движение 21" в 24-ти избирателен район в София и във Варна.

Госпожо Дончева, ако направим аналогия с изказвания, идващи от левицата – какво ви взе демокрацията? Госпожа Нинова каза, че много ни е отнела.

Човек, който гледа на живота като на път, няма да ви каже, че нещо пътят му бил взел. Всеки ден установяваш, че днес е различно, че можеш неща, които до вчера не си подозирал, откриваш нови светове. Не смятам, че ограниченото пространство на социалистическото време, в което живееше всеки от нас, знаейки си мястото, в условията на сигурност, но и при липса на свобода, за мен би било по-щастливо нещо. Напротив. Аз съм отворен човек и за мен свободата е голям двигател, дори за сетивата.

Цяла кампания партньорство с АБВ, с които бяхте опоненти доскоро, пропуква ли се коалицията вече?

Партньорството е голямо предизвикателство, особено когато е с нови хора, като част от тях дори не познаваш. Ако тръгнете на екскурзия с нови хора нали знаете как ще се разправяте за това дали да се отворят прозорците в колата, дали да се затворят; дали е силно парното дали е слабо, дали е ранен часът за тръгване или не е; къде да спрете или къде да не спирате. Казвам това, защото постигането на коалиция е нелека работа - имаше много кратко време за напасване. Ако имахме 5-6 месеца да обговорим всичко, може би нещата щяха да станат по-добре. Но – смятам, че в голямата част от избирателните райони хората работят сърцато, заедно и със съзнанието, че ние сме си взаимно необходими, че общата работа ще доведе до по-голям шанс за успех, отколкото всеки поотделно. Ако имаха съмнения с какви хора ще им се наложи да работят, сега и едните, и другите видяха, че има качествени хора и в двата отбора, с които можем да сме още по-силни. Заедността е условие за успех.

Каква обаче е гаранцията, че тази коалиция няма да се разтури, ако влезете в парламента? Не е ли това партньорство само с цел прескачане на бариерата?

Не е заедността, за да влезе. Заедността ще доведе до нашето влизане в парламента, без нея нямаше как това да се случи. Но работата по приоритетите беше едно голямо изпитание с опитни политици, за които всяка дума и всеки приоритет имат конкретно измерение. Нека погледнем темата съдебна реформа. Отстъпките бяха направени разумно и премислено и не решени експронтно – два компромиса за теб, два за мен и готово, имаме коалиция. Нищо подобно. Постигнатият компромис при нас наистина има цена на корекция в убеждение. Общата работа оттук нататък това да се случи е също нов хоризонт и възможности. Парламентарната трибуна е голям шанс за едни млади генерации на 30-35-45 годишни хора, които са от следващото поколение – след Румен Петков, след Първанов, след мен. Тези хора имат нужда от изява, същевременно смятам, че ще получат подкрепа от нас, по-старите кучета. Смятам, че ще стане един много силен отбор – много по-силен от тези на ГЕРБ и БСП, въпреки количествените измерения.

Не се ли надценявате малко?

Не. Защото, когато си сложил в отбора едни неможещи хора, те количествено могат да имат превъзходство, но нямат превъзходство в резултата.

Първо, ГЕРБ никога не са имали законодатели. Те сега ще бъдат четвърти мандат в парламента и пак не са ги намерили. Просто защото не ги търсят. БСП имаха и Корнелия Нинова ги изчисти до един – никого не остави. Добре, кой ще законодателства в тоя парламент? Представата на Корнелия Нинова и Бойко Борисов за парламент е място, където ще си се карат на тема могат ли да се разберат като мъже, дали да са на дебат, дали да не са на дебат. Извинявайте, ама това кой го интересува? Регулярната парламентарна дейност, която е присъща за парламентите по света, те очевидно не могат да я направят. И затова смятам, че нашата коалиция ще даде разликата веднага. Ние сме били в парламент, когато сме били много по-малко от противниците, обаче с находчивост и умения сме били равностойни.

Тази кампания ме запозна с тази млада генерация хора, за които споменах. И да, те може би нямат толкова опит и конкретни познания, но бързо учат. В крайна сметка, когато аз започвах, също бях на 36 години. Не виждам защо те да не се оправят поне толкова добре, колкото ние се справихме.

Тук ще се върна на предния ви въпрос – необходимостта да бъдем заедно няма да отпадне със самото попадане в парламента. Вие разбирате, че за мен попадането в парламента не значи нищо. Ако съм искала да си стоя в парламента, щях да си стоя в БСП и щях да си продължавам да си кютя на парламентарна банка. Ние налагането на коалиция трябва да го продължим. Вижте например налагането на "Патриотите" и съставните им части. Те също бяха дълги години в рамките на малки проценти. Бяха в позицията да се закачат за нещо голямо, ако искат да попаднат където и да е. Ето – работата им доведе до сегашното им влияние. Това не е проект еднодневка. Проект еднодневка може да е Марешки, Ковачки, Бареков, но патриотският проект не е. Искам обаче да обясня ясно – давам примера с тях, защото това е пример за способност да се постига съгласие между хора с различия.

Започнахме в началото с кампанията и думите на Корнелия Нинова. Прочетохте ли писмото на новия "Апостол" Ахмед Доган?

Как ще е нов? От 27 години ни внушават, че това е българският Левски, хан Аспарух и Тервел в едно. По-интересна обаче е самата ситуация – тя беше забъркана от няколко подробности, които ми се струва удачно в седмицата преди изборите да си припомним.

Създаването на ДПС е стара работа и всички сегашни действащи лица сме я заварили. Но, когато се появи Лютви Местан, проблемът с него и проблемът със сегашния посланик на Турция, имаше много пъти възможности да се поиска обявяването на Сюлейман Гьоче за пресона нон грата. Това не бе направено. Защото Бойко Борисов използва посланика като мост към Ердоган. Може би към онзи момент това му се е виждало много хитро, само че сега то се връща като бумеранг. Да, ГЕРБ се добра до гласовете на част от изселниците за президентските избори. Ама да не би тогава да не е имало агитация в Турция, а сега да има?

Към момента констатираме, че в Кърджали има необичайно голямо количество гости. Тези гости са регистрирани в последните месеци в съседните села. Безусловно е, че те имат право да гласуват, защото са с двойно гражданство. Те са поискали освен това регистрация в бащините си къщи. Какви автобуси ще спираме? Те са тук, тези хора, които ще гласуват. Автобусите пък на какво основание ще ги сприаме? Ами това нали са български граждани с избирателни права?

Досегашната власт как си е представяла развоя на нещата, освен по начина, по който се случват днес? Смятам, че ескалацията на напрежението в момента бе подценена, недостатъчно премислена от Бойко Борисов и кръга му. Те смятаха, че совалките в Делиормана, разговорите с Ердоган, ще им дадат влияние върху този етнос. Това обаче не се случва. Към днешна дата има тежка конфронтация между частите на турския етнос. Конфронтацията е неочаквана и може да стигне до сблъсъци. Много е важно българите в тази работа да не се месят, защото съвсем не е изключено в една неволна постъпка на някой, който не е дооценил ситуацията, нещата да се обърнат и българският етнос да бъде набеден в разпалване на конфликта.

Вие какво предлагате? Партиите да не правят нищо?

Предлагам да се полагат усилия. И възловите политически партии да укротят своите привърженици. За сметка на това партиите се надпреварват да нагнетяват напрежението. Вижте например "Патриотите" – те пропускат, че става дума за две части на турския етнос и говорят само по отношение на Ердоган, все едно, че позицията на българския етност трябва да бъде продиктувана от изявленията на Ердоган и неговите министри, а не от отношението им към други български граждани, с които живеят един до друг.

Не всеки етнически турчин, който е български гражданин, трябва да мисли като Ердоган. Нито трябва да е възприел идеите му, нито да е възприел като поведение конфронтацията.

Българската държава трябва да положи усилия да успокои напрежението. И да обясни и наложи – който иска да симпатизира на ДОСТ, който иска да симпатизира на ДПС, но който не иска да симпатизира на едната от двете, той също ще бъде защитен.

А по отношение на провокациите, които прави ДОСТ особено в Кърджалийско, думата трябва да имат ДАНС и прокуратурата, които трябва за сравнително кратко време - до няколко седмици - да кажат това провокации на отделни лица ли са, или на партийно ръководство или на който и да е друг. За да може санкциите да бъдат адекватни. А не да слагаме под един знаменател хора, които хабер нямат от тая работа.

В момента, според вас, може ли да бъде отстранен Гьокче?

В настоящия момент не виждам за какво. Присъствието му в клипа на ДОСТ е работа на създателите на клипа. Ако той се появи на партийни събрания, предизборни срещи с агитация и прочие – да, той ще ни даде основание.

Но – 16-ти април идва. Трябва да решим какво правим тогава преди тази дата. Защото агитацията за участие в референдума там никак не е изключена да се пренесе и тук.

За да завършим темата – писмото на Доган към избирателите му ли беше или по-скоро пиар за пред другите партии, да направи ДПС приемлива?

Писмото на Доган иска да постави Доган като българския Левски, който трябва да бъде вкаран в правителство. То има предназначението да го представи като абсолютно необходим елемент в следващото управление. И не случайно любимият ми социолог Кънчо каза, че следващото управление трябва да бъде съставено от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Патриотите". И като няма никой в опозиция, управляващите ще управляват Марешки, ако и той не влезе в коалицията. От същото място идва и посланието колко е важно да спасим Доган.

Само че държа да отбележа, че ДПС продължава да бъде Пеевски, модела "КОЙ", обръчите от фирми, фалита на КТБ. Така че това не може да бъде игнорирано с мотива, че ще спасяваме етническия мир. Спасяването на етническия мир е свързано с политиката на българските партии да интегрират етнически турци, да им дадат да разберат, че кариера в български партии е по-лесна, че не е добре която и да е партия да бъде монополист върху етнос, защото това създава проблеми за националната сигурност.

Вие как се виждате в този парламент, в който, както обяснявате, само Марешки ще е опозиция и то не е съвсем сигурно?

Аз тук бих искала да питам Корнелия Нинова в този парламент, начертан ѝ от Юли Павлов и Андрей Райчев, с кого ще управлява? С кого биха могли да си партнират, защото Бойко Борисов си е подготвил партньори? Те кого са подготвили? И в тоя ред на мисли да кажа – симпатизантите на БСП не си дават сметка какво правят, водейки война с нас. А те го правят по малките населени места – упражняват преса, тормозят местни хора, обясняват им, че трябва да има две големи партии – БСП и ГЕРБ и няма смисъл да се занимават с по-малки. Прибягват и до други подривни действия, но понеже ние знаем, че тарикати не пискат – ние не пискаме. Ние сме създали кауза, в която хората са с кауза.

С кого точно се конкурирате на изборите, тъй като посланията ви много приличат на десните партии, особено в частта за съдебната реформа, иначе сте леви? За чий електорат се борите?

Първо – ние сме центристи. Може би по-скоро в ляво позиционирани за тези избори, но не изобщо. Откакто "Движение 21" е на терен, сме поддържали винаги тезата, че политиката има един измерител и това са резултатите. И партиите се определят дали са леви или десни от резултатите им в смисъл – постигнатото, прокараното от тях и кого обслужва то, а не дали си се записал в ЕНП или в ПЕС.

Но за да бъда конкретна – конкурираме се за гласовете в центъра, даже за гласовете на хората, които нямат ясни възгледи леви или десни, но имат ясни изисквания. И едно от тях е радикалната съдебна реформа. Нашите избиратели са критично мислещи хора, те не могат именно поради това си качество да бъдат закачени за ГЕРБ или БСП.

Ако влезете в парламента, как точно на тези хора, с критичната мисъл, ще обясните влизането в коалиция я с ГЕРБ, я с БСП?

Кой е казал, че трябва да влизаме в такава коалиция? Те ще искат подкрепа, ние ще им кажем условията, за да я получат. Тези условия ще бъдат публично обявени и ето как отпада задължението да влизаме в правителство на когото и да било. Важното е ние да сме влиятелните, ние да наложим определена насока, да спрем залитания в крайности и на дневен ред да бъдат поставени реални проблеми с реални решения. Не искаме да влизаме в кабинет, искаме да влияем на кабинета.

*Предизборна кампания 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Споделяне

Още от Интервюта

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?