Татяна Дончева: Неизбежно е създаването на нов проект вляво

"Правителството е дадено на концесия на няколко големи бизнес формирования"

Татяна Дончева. Сн. БГНЕС

Има необходимост от нов политически проект вляво, който да бъде не свързан с близкото минало и настоящето на БСП, да не е свързан с олигархичните кръгове, на които партията е пленница в момента, заяви в петък бившият депутат от БСП и учредител на "Движение 21" Татяна Дончева пред БНР. Тя определи правителството на Пламен Орешарски като отдадено на концесия на няколко големи бизнес формирования.

Преди два дни президентът Георги Първанов (2002-2012 година) също обяви, че има смисъл от създаване на ново движение в ляво и връщане на БСП на нейните избиратели. Той обаче отрече информация, че участва в подготвянето на такъв проект с аргумента, че това са "контрадезинформации".

Преди Дончева и Първанов да влязат отново в политическото полезрение на медиите, бе тиражирано предположението, че двамата замислят общ ляв политически проект. Това бе отхвърлено от Първанов.

Дончева обаче съвсем уклончиво потвърди, че в през есента ще има регистрирано ново движение, но не отговори на въпроса дали целта е да се направи алтернативна партия вляво и нейното участие в подобен проект. Според нея обаче създаването на такава формация е неизбежно.

"Дали ще го направим ние, дали ще го направят други, това не мога да кажа кой ще успее, но
обстоятелството, че на последните няколко избора хората решават главоблъсканицата как да изберат за кого да гласуват като няма за кого. Трябва да има някакво решение", каза Дончева.


Според нея основният въпрос за кризата в БСП е защо широките среди на партията позволяват на ръководството да попада под влиянието на бизнес групировките. Тя обясни, че страхът е основната причината да не се търси отговорност от ръководството на партията за взетите решения.

"И вместо да попитат Сергей Станишев и китката около него откъде накъде вие давате на Корпоративна банка, на ТИМ, на този и на този такива възможности да си наредят ключови министри, ключови администратори и да смятате, че ако увеличим пенсиите с по 30 лева, вие решавате всички въпроси, а същевременно давате на споменатите кръгове възможност да си решават цялата държава, че вие правите нещо в името на социалистическата партия, на левите хора, на. . . така, световния революционен процес щях да кажа, в кавички", коментира Дончева.

Тя разкритикува и кадровата политика на правителството.

"Промените са да се освободят едни места, защото има едни хора да ги заемат. Ама, извинявайте много, кой е спечелил от това, че не се сеща, от 1990-та година от подобна политика? Хора, назначени от ГЕРБ, калинки, неподготвени, необразовани, неможещи да се справят, има в администрацията стотици, но вижте кои, какви премествания се правят, на места и на хора, които общо взето имат много прилична репутация с представянето си
досега. Регионалната министърка оня ден я питаха сто пъти защо сменяте Лазар Лазаров. Да чухте някакво обяснение?", попита Дончева

Тя допълни още, че кадруването в сектора за сигурност е "каскада от безумни действия". Дончева обясни, че се назначават хора, които лесно могат да бъдат подхвърлени "като топка за пинг понг" и сменени от Сергей Станишев, ако "не козируват".

"Случайно да сте проверявали тия, на които секторът е поверен в момента от името на парламентарното мнозинство, каква квалификация имат в тази област, какво висше образование по каква специалност и от завършването на висше образование до наши дни с какво са се занимавали, за да видите за какво става дума", каза още бившият член на вътрешната комисия в парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България