Татяна Дончева: Прокуратурата няма идея какво е пазарна икономика

Татяна Дончева: Прокуратурата няма идея какво е пазарна икономика

“Прокуратурата или работи извън правилата, или сама си създава такива. Там нямат идея какво е пазарна икономика“, коментира лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева пред бТВ по повод последните промени в Наказателни кодекс (НК).

Преди два дни преподавателят на по наказателно право проф. Пламен Панайотов предупреди, че с последния проект за поправки в НК ще се криминализира целия граждански оборот.

Дончева разкритикува и ниската правна грамотност на служителите в правосъдното министерство, които са разработили промените. Според нея предложенията ще доведат само до увеличаване на затворниците в страната.

"Ако днес имате "Кой" и кръгът му в съдебната система, който посочва неудобните, които да бъдат вкарани в затвора, утре палачинката може да се обърне", предупреди Дончева.

Лидерът на “Движение 21“ отправи критики към начина, по който беше извършена акцията срещу кмета на Септември. На кадрите от акцията се виждат служители на Комисията за противодействия на корупцията, които са с маски и специално облекло.

“Все още не е приет правилникът и не са назначени служители за Комисията за противодействие на корупцията. Какви са тези екшън герои?“, попита Дончева.

По думите ѝ кметът на Септември не може да отговаря за умишлена безстопанственост, тъй като престъпленията, в които го обвиняват, не спадат в тази категория.

“Освен това от прокуратурата казват, че сега започват данъчните и финансовите ревизии. Как сега ги започват, а досега какво правихте? Щом при тази шумотевица тръгват с отмяна на мярката за неотклонение още на първата стъпка, това означава, че доказателствата срещу кмета са афиф”, категорична е Дончева.

По повод международните разговори на премиера Бойко Борисов за приемането на България в еврозоната и Шенген, Дончева каза, че влизането ни е въпрос на общия капацитет на страната.

“Той започва с финансовото състояние, организацията на живота в държавата, организацията на съдебната система и всички останали. Ние вместо да ги подобряваме ги влошаваме”, каза Дончева.

Споделяне

Още от България