Татяна Дончева: Румен Радев е облазен от орда вътрешни лобисти

България влиза в цикъл на тежки неразбории

”България влиза в цикъл на тежки неразбории. Много хора влязоха в роля. Бизнесмените също започнаха да го правят”, коментира лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева. По думите ѝ избраният президент Румен Радев е облазен от орда вътрешни лобисти, желаещи да му дават съвет. В понеделник Дончева коментира пред Нова телевизия състава на бъдещото служебно правителство, което Радев трябва да назначи след встъпването си в длъжност на 22 януари.

Едно от спряганите имена за служебен вицепремиер и министър на правосъдието е това на сегашния вицепрезидент Маргарита Попова, известна още като "контрапрезидент" на отиващия си държавен глава Росен Плевнелиев.

По думите на Дончева Попова е кадър на "библиотекарския клуб" на "бившето Шесто", свързан с ДПС.

"Митко Иванов, Шаренкова и Стоян Денчев тикат Попова", допълни тя.

Дончева изброи и други лобистки групировки: "Богомил Бонев се появи от името на Румен Овчаров, Георги Гергов, може би Йотова. Несъмнено до Румен Радев има хора, които искат нещо като НДСВ - Мони Паси, Поптодорова са други лобистки групи."

Татяна Дончева посочи още, че Огнян Герджиков не е лош вариант за служебен премиер, но е на мнение, че името му е излязло много рано, а това носи риска да бъде смазан на финалната права.

"Истинският тест за Радев ще дойде, когато започнат да го натискат - "руснаците в една посока, Брюксел в друга, американците - в трета. Тогава ще дойде отговорът дали може да удържа на натиск", продължи Татяна Дончева.

Та споделя тревогата на Росен Плевнелиев, че България ще бъде оставена в зоната на влияние на Русия и не приема атаките срещу президента за това, че е сред подписалите писмото с подобно предупреждение към Доналд Тръмп.

"Плевнелиев имаше ясна евроатлантическа ориентация, не мога да разбера защо са тези нападки за думи, които на никого не вредят", каза Дончева.

В коментар на политическия облик на държавата след предсрочните парламентарни избори тя заяви: "В момента се задава мътна вода, която ще става все по-мътна. Няма да бъде толкова кратко това време, защото няма фокус и не е възможно да се внесе здрав разум. В този период е важно да има една ниша, която да бъде заета от здравомислещите, които да могат да придържат нещата в петолинието."

"Текат супер бързи избори, които не дават възможност на много формации да се организират за участие. Късият срок до евентуалните избори на 26 март сочи, че ГЕРБ, БСП, ДПС и "Патриотите" имат интерес те да са бързи и да елиминират служебно голяма част от конкуренцията. Смятам, че ще постигнат това, но за сметка на патов парламент", каза Дончева.

И поясни, че ”коалиция с ДПС е забранена по вътрешни причини, а коалиция с Патриотите – по външни”.

Според нея социолози манипулират откровено в полза на националистите заради общи бизнес интереси.

”Галъп” напомпваха общественото мнение, че това е формация, която трябва да бъде подкрепяна, даде пример Дончева.

Според нея "Патриотите" все пак ще се опитат да играят роля – поддържаща срещу определени сделки, екстри и ползи. Срещу хора на по-ниско равнище, но без формално участие в правителството.

Споделяне

Още от България